Plakaten på inngangsdøra til produksjonskjøkkenet på Stange helse- og omsorgssenter levner liten tvil om matambisjonene. Her har flere mye å lære.

 

Vi trenger flere matgledekorps

Arne Kongsnes
Publisert: 16. november 2021 kl 09.20
Oppdatert: 16. november 2021 kl 09.20

Arne Kongsnes er redaktør i Matindustrien.

SYNSPUNKT. Nesten halvparten – 44,5 prosent – av sykehjemsbeboerne i Norge som fikk kartlagt sin ernæringsstatus i 2020, er enten underernærte eller har risiko for å bli det. Rapporteringen til Helsedirektoratets nasjonale kvalitetsindikator er lovpålagt, likevel mangler det tall for hver tredje sykehjemsbeboer. Her det altfor mange kommuner som ikke gjør jobben sin.

Underernæring handler selvsagt om mer enn kvaliteten på maten som serveres på norske sykehjem, men maten er viktig – også i livets siste fase.

Positive endringer

Tidligere landbruks- og matminister Olaug Bollestad har sørget for at det siden 2018 er startet seks regionale matgledekorps i Norge.

Resultatene er gode, og kostnadene er lave. Landbruksdepartementet bekrefter at korpsenes inntreden bidrar til positive endringer nesten over alt.

Matindustrien har besøkt Stange helse- og omsorgssenter sammen med Turid Windjusveen Olsen fra Statsforvalteren i Innlandet. Hun er dirigent for Matgledekorpset Innlandet.

Saken fortsetter under annonsen

«Der det er vilje, får man det til – uten å sprenge kommunebudsjettet», sier hun. Tett, åpen og god dialog med Stange kommune, ansatte og ledelse ved Stange helse- og omsorgssenter har gitt eldrematen et skikkelig løft. Her kommer det nesten ikke en eneste klage på maten lenger.

Statsrådene må snakke sammen

Vi foreslår at vår nye matminister Sandra Borch (Sp) tar en alvorsprat med vår nye helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). De har felles interesse av å løse disse to utfordringene:

  • Opprett flere matgledekorps, dekk hele landet.

  • La oss få vite hvor mange eldre som faktisk er underernært.

Helsedirektoratet bekrefter at de ikke vet. Tallene skiller nemlig ikke på faktisk underernæring og «risiko for undernæring». Det holder ikke.

 

 

Saken fortsetter under annonsen