Annonse

Produksjon

Fra en gård i Ski kommune i slutten av august 1949. Foto: NTB scanpix

Glimt fra gamle dagerVåronn og andre onner

Våronn, plogonn, spaonn, slåttonn, høyonn, torvonn, markonn, lauvonn, skuronn og potetonn.

Eva Appelgren til halsen i kjøttkaker hos Stabburet i Fredrikstad vinteren 1954. Sv. A. Børretzen | Aktuell | Scanpix

Glimt fra gamle dager83.000 kjøttkaker i døgnet

Full fart hos Stabburet i Fredrikstad under «Øvelse Vinter» i februar 1954. Fabrikken mettet 25.000 soldater daglig.

95 prosent av all sjømat produsert i Norge, eksporteres. Spørsmålet nå er derfor hva som skjer med ferskfisken som skulle gått ut av landet, ettersom levering til utlandet nesten har stoppet opp på grunn av koronakrisen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Dårlig vær har påvirket fisket mer enn korona

De minste fiskebåtene leverte 5.000 tonn mindre torsk i første kvartal i år sammenlignet med i fjor.

Produksjonsdirektør Bengt Ove Hagen og kvalitetsansvarlig Ana Maria Barzu i Joh. Johansson Kaffe AS. Alle foto: Arne Kongsnes

Nytt kaffebrenneri åpner i september

I september starter Joh. Johannson Kaffe AS produksjonen i det nye kaffebrenneriet til over 600 millioner kroner i Vestby.

 «Første dagen falt det vanskelig både for meieripersonalet og husmødrene å stable den nye kartongen slik at de tok minst mulig plass. Til høyre: Meieriansatt fru Ingeborg Engebretsen.» Foto: Sverre A. Børretzen | NTB Scanpix.

Glimt fra gamle dagerKort liv for trekantmelka

Melkeflaskene i glass forsvant først i 1972 og fikk dermed et mye lengre liv enn de trekantformede halvliterne i papp.

Nortura vurderer å samle all skjæring og pakking på Rudshøgda og i Malvik. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Nortura vurderer avvikling av skjæring og pakking ved fire anlegg

Nortura taper penger på skjæring av storfe.

Det norske klimaprosjektet Sahara Forest Project dyrker grønnsaker i ørkenen i Jordan. Nå kommer snart ørkengrønnsakene fra anlegget til norske butikker. Foto: The Sahara Forest Project / NTB scanpix

Bama satser på «norske» ørkengrønnsaker

Nå kommer ørkengrønnsakene snart til norske butikker.

Sæd fra norske okser bidrar til friske dyr og mer melk i Kina. (Illustrasjonsfoto). Foto: Jan Arve Kristiansen | Geno Norge

Norsk sæd smører forholdet til Kina

Norske okser har blitt en viktig døråpner i forholdet mellom Norge og Kina. Så langt har oksene levert 150.000 fruktbare doser til Kina.

Hvert år blir det satt ut mellom 50 og 60 millioner rensefisk i norske oppdrettsmerder. Hele 24 millioner av dem dør og tallet er trolig høyere, ifølge Mattilsynet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

4 av 10 rensefisker dør i merdene

Fisken som skal rense laksen for lus, dør i hopetall. Oppdrettsnæringen får knusende kritikk av Mattilsynet.

En økende oppmerksomhet rundt kropp og helse, som gjør at flere enn tidligere er mer bevisste på alkoholinntaket, er grunnen til rekordsalget, tror Henrik Lund, som er markedssjef for øl uten alkohol i Ringnes. (Illustrasjonsfoto) Foto: NTB scanpix

Rekordsalg av alkoholfritt øl

I løpet av fjoråret ble det solgt 10,6 millioner liter alkoholfritt øl i Norge. Det er ny rekord.

Tove Lange er daglig leder i Matindustriens Opplæringskontor, som sliter med å skaffe nok lærlinger til læreplassene som tilbys. Foto: iStock

10 av 12 læreplasser tomme

I 2019 ble kun to læreplasser besatt i industriell matproduksjon/produksjonsteknikk.

Tines meieri på Sem utenfor Tønsberg er blant anleggene som kan bli lagt ned. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tine vurderer å legge ned tre meierier

149 ansatte kan miste jobben i Tana, Alta og Sem utenfor Tønsberg.

Både produksjonen av kyllingkjøtt og forbruket har økt kraftig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ny rekord for fjærkrekjøtt i 2019

Mens produksjonen og salget av rødt kjøtt gikk kraftig ned i 2019, økte slaktingen av fjærkre med 9 prosent.

MÅ LÆRES: Arne-Jøran Øyen skal sørge for at ­lærling Pål ­Engen viderefører bøkkeryrket. Engen er den eneste ­lærlingen i faget i hele Norge.

Pål skal ­sikre ­akevittens ­framtid

Pål Engen (39) er landets eneste bøkkerlærling. Akevittens framtid henger på hans skuldre.

Flakstadvåg på Senja ligger i ett av de to av områdene som nå har fått gult lys på grunn av mer lakselus. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Havbruk 9 av 13 områder får øke produksjonen

Nærings- og fiskeridepartementet har skrudd på trafikklyset.

Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) og Menon Economics i tre ulike rapporter sett på konsekvensene av et redusert kjøttforbruk i Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nye rapporterRedusert kjøttforbruk vil fjerne mye jordbruksareal

Faller kjøttforbruket med 45 prosent fram mot 2027, går trolig nesten en tredel av det norske jordbruksarealet ut av matproduksjon.

Annonse