Annonse

Forskning

Matforskningsinstituttet Nofima har analysert 122 oppdrettsselskaper. Foto: Lidunn Mosaker Boge | Nofima

Tre av fire oppdrettsselskaper er familieeide

Flertallet av norske lakseoppdrettsselskap er familieeide, men disse har færre tillatelser og produserer mindre enn andre slike selskaper.

Forskningsprosjektet Food (R)evolution skal undersøke hvordan kantina kan brukes for å endre folks matvaner. Foto: Zoranm | iStock

Kantineforskning skal forbedre matvanene våre

Nordmenn spiser 1,1 måltider i kantina hver dag. Fram til 2024 blir kantinene forskningsarena for innovasjon og mer bærekraftige matvaner.

– Å sikre kvalitet og holdbarhet til produkter er viktig for å forhindre matsvinn senere i verdikjeden, forteller forsker Anlaug Ådland Hansen i Nofima.

Mindre fisk til spille i butikk og hjemme

Bærekraftige emballasjeløsninger, kvalitetsforbedringer og økt holdbarhet på fiskeprodukter skal bidra til mindre matsvinn i butikk og hjemme hos folk.

Det lønner seg for klimaet å bytte fra ris til poteter, viser en studie publisert i Nature Food. Illustrasjonsfoto: Heng Sinith | AP | NTB

Forskere: Overgang fra ris til poteter kutter utslipp

Risdyrking fører til store utslipp av klimagasser, ifølge en studie som undersøker klimagevinstene ved å bytte til potetdyrking.

Konsernsjef Anne Marit Panengstuen, rektor Anne Johanne Hatlinghus og ordfører Anne Berit Lein. Foto: Merethe Haseth | Hattrem AS

Utvikler mer bærekraftig storfekjøtt

Nortura og Mære Landbruksskole samarbeider om å utvikle et mer bærekraftig storfekjøtt.

Fabrikksjef Stine Torheim ved Grieg Seafood i Alta på besøk hos Nofima sammen med statsråd Odd Emil Ingebrigtsen og forsker Bjørn Tore Rotabakk. Foto: Rune Stoltz Bertinussen | Nofima

Fiskeriministeren tror på mer superkjølt laks

Superkjøling av laks sparer Grieg Seafood i Alta for 10 millioner kroner og 250 trailerlass årlig.

De fleste forsyner seg med mer mat enn de egentlig trenger når de får velge det de vil fra en åpen buffé. Foto: Heiko Junge |NTB

Ny forskningVi spiser mer enn vi trenger fra bufféen

Hva du plukker av mat fra en buffé, kan si noe om risikoen for vektøkning, viser ny forskning.

Nibio er tildelt 10,9 millioner kroner for å forske på produksjonsmetoder som kan forlenge sesongen for bringebær og bjørnebær. Foto: Gorm Kallestad | NTB

60 nye millioner til forskning på bærekraftig mat og jordbruk

Styrene for «Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri» har gitt klarsignal til oppstart av sju nye forskningsprosjekter i 2022.

Næringsminister Iselin Nybø på besøk hos Hypomar 11. juni. Bedriften forsker på hvordan algefilm fra tare kan erstatte plast i emballasje og engangsartikler.

ForskningAlgefilm fra tare skal erstatte plast

Hypomar AS skal erstatte plast med algefilm fra tare. I dag kom næringsministeren med 12,5 friske innovasjonsmillioner.

«Åpenhet er positivt, men informasjon om prosesseringsmetoder som kanskje er nye for forbrukerne, kan gi grobunn for skepsis», skriver Nofima-forsker Themis Altintzoglou. Foto: iStock

Slik markedsfører du innovativ mat

Når matprodusenter skal lage strategier for markedskommunikasjon, er det lurt å være åpen om innovative prosesseringsmetoder.

Seniorforsker Jens Petter Wold har ledet FoodSmaCK hos Nofima. Onsdag denne uka presenteres resultatene. Foto: Nofima

Maten er ikke sunn før den er spist

Sunn mat må også falle i smak. Onsdag presenterer Nofima resultatene fra forskningsprogrammet FoodSmaCK.

Tirsdag 16. mars presenterer Nofima resultatene fra forskningsprogrammet SunnMat. Foto: Olga Peshkova | iStock

Ny forskning om sunn mat

Det er mange forhold som påvirker hvor sunn maten er. Tirsdag viser Nofima fram resultatene fra forskningsprogrammet SunnMat.

Seniorforsker Antje Gonera i Nofima har ledet forskningsprogrammet InnoFood. Foto: Nofima

Ny kunnskapsbank skal gi bedre innovasjon

Nofima har bygget en kunnskapsplattform som skal forbedre innovasjonen i matbransjen.

Laksen her svømmer rundt i Logselva i Rogaland, en av elvene som er kartlagt av Norce på oppdrag av Miljødirektoratet. Foto: Espen Olsen Espedal | Norce

Laks og sjøørret i småvassdragene trues

Rømt oppdrettslaks truer villaks og sjøørret – også i mindre kystvassdrag, viser ny forskning.

Mat og drikke er ein av mange marknader som konkurrerer om merksemda til barna, viser forskning fra SIFO, OsloMet.

Åtte av ti matreklamar retta mot barn bryt WHOs retningsliner

SIFO-forskarar har kartlagd usunn matreklame som barn får rett inn i mobilen sin.

Nofima-forskerne Tone Mari Rode og Trond Løvdal bruker blant annet høytrykk for å ta knekken på den fryktede listeriabakterien i mat. Foto: Anne-May Johansen | Nofima

Ny «superkomponent» kan knekke listeria i mat

Med en ny «superkomponent» i kombinasjon med høytrykksbehandling, mener forskerne å nærme seg en resept som kan ta knekken på den fryktede listeriabakterien i mat.

Seniorforsker John-Erik Haugen smaker, og konstaterer at makrelloljen oppfyller kravene til å nøytral smak. Også Nofimas sensoriske dommerpanel har testet oljen og bekrefter at den er helt lukt- og smaksfri. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen | Nofima

Makrellrester blir lukt- og smaksfri matolje

En ny raffineringsprosess gjør at produsenter av makrellfilet nå kan fremstille en høykvalitetsolje fra restråstoffet.

Nofima-forsker Jawad Sarfraz jobber med å utvikle mer bærekraftig matemballasje. Foto: Jon-Are Berg Jacobsen |Nofima

Vil løse plastproblemet med nanoteknologi

Nofima forsker Jawad Sarfraz skal finne nye løsninger for enklere å resirkulere mer av plasten som brukes i matemballasje, og å redusere matsvinnet.

Forsker Jan Arne Arnesen og overingeniør Kjersti Lian fra Nofima, samarbeider med professor Peik Haugen (t.h.) ved UiT, som har koordinert forskningen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Fiskeslo kan bli verdt sin vekt i gull

Neste gang du kaster skinn og bein fra fiskemiddagen, kan du jo tenke litt over at du kvitter deg med noe som kan være verdt 8.500 kroner per gram.

Seniorforsker Bob van Oort i Cicero er prosjektleder for VOM – Virkemidler for Omstilling av Matsystemet. Foto: Cicero

Ny storsatsing på lavere utslipp fra matsektoren

1. april starter et nytt forskningsprosjekt med mål om kutte utslippene og skape en enda mer bærekraftig matsektor.

Det sensoriske panelet ved Nofima består av 10 dommere som er eksperter i å beskrive smak og aromaegenskaper i mat og drikke. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen |Nofima

Forsker fram enda tydeligere smak av Hardanger

Siderprodusentene i Hardanger og Hardangerrådet jobber sammen med fagfolk fra Slovenia, Nibio og Nofima for å bygge en enda sterkere merkevare.

Prosjektleder Bjørn Tore Rotabak fra Nofima med en kasse superkjølt laksefilet. Foto: Jan Inge Haga | Nofima

Mer miljøvennlig laks

Hvordan sikre miljøgunstig transport av norsk laks til fjerne markeder? Ny forskning skal gi næringen nye anbefalinger.

Forskerne har funnet nye løsninger på utfordringene med mjøldogg i veksthus. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Bonden får ny klimavennlig teknologi i veksthuset

Forskerne har utviklet ny teknologi med ultrafiolett lys som bonden kan bruke for å håndtere problemer med soppen mjøldogg.

Seniorforsker Jens Petter Wold (i midten) leder SFI Digital Food Quality, mens Ragnhild Dargøy Whitaker leder et forskningsområde i SFI Harvest. Nofimas administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen. direktør er svært godt fornøyd med bevilgningen til se

Storsatsing på digitalisering i matproduksjon

Nofima blir vertsinstitutt for et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).

Vanninnholdet i poteter har betydning for hva det lønner seg å bruke dem til. For pommes frites er det best med poteter med høyt tørrstoffinnhold. Med SmartSensorteknologien kan Findus sortere potetene direkte på prosesslinja. Foto: Jens Petter Wold | Nof

Forskning­Digitaliseringens muligheter for norsk mat­produksjon

Mange har forbedret sine digitale ­ferdigheter under korona­krisen. I Nofima har digitalisering i mat­produksjon vært et sentralt forsknings­område i mange år.

– Kunnskapen vi får fra forskningen om gjær- og bakteriestammene her på gården og i bryggeriet gjør at vi kan lage nye, særpregede øltyper, sier Eivin Eilertsen. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen | Nofima

Kunnskapsbrygging i Telemark

Ambisjonen om å utvikle Norges første spontanfermenterte surøl har ført forskere til Lindheim Ølkompani.

Sjøkrepsen er velsmakende og høyt elsket delikatesse. Foto: Robert Wolff | SINTEF Ocean

ForskningLevendetransport av sjøkreps kan åpne nye markeder

Ny forskning på transportmetoder fra SINTEF Ocean kan gi enda mer eksport av sjøkreps.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad vil gjøre Norge til et foregangsland innen matproduksjon. Foto: Carina Johansen | NTB scanpix

Styrker forskning innen bærekraftig og trygg matproduksjon

Forskningsrådet lyser ut inntil 160 millioner kroner.

Dagbjørn Skipnes i Nofima mener mulighetene for tare i et moderne norsk kosthold er store og mange. Foto: Marit B‌endz

ForskningTare – viktig kilde til livsviktig jod

Nofima vil sammen med matindustrien jobbe videre for å utvikle nye matprodukter med tare.

Nofima-forskere har besøkt to fiskemottak for å finne ut mer om hvilke bakterier som kan finnes i bakteriebelegg. Foto: iStock

Hygiene i hvitfiskmottak

Nofima-forskere har undersøkt hvilke bakterier som finnes på prosessutstyr i hvitfiskmottak og om disse bakteriene kan redusere produktkvaliteten.

Øyvind Fylling-Jensen (innfelt) er administrerende direktør ved matforskningsinstituttet Nofima. Prøveuttak fra fiskerinæringen er utsatt på grunn av koronasituasjonen. Foto: Nofima

Redusert forskningskapasitet hos Nofima

Lav kapasitet ved laboratoriene og ansatte på hjemmekontor forsinker forskningen hos Nofima.

Mange parametere skal tas hensyn til i jakten på den perfekte varmebehandling av torsk. Marthe Jordbrekk Blikra har i sitt doktorgradsarbeid hatt mange og lange økter med prøving og feiling på prosesskjøkkenet. Foto: Sarah Fjørtoft Jacobsen

Marthe tok doktorgrad på baking av torsk

Å ovnsbake fisk perfekt er ren vitenskap for Marthe Jordbrekk Blikra.

Universitetet i Tromsøs droneprosjekt mottar støtte til å kartlegge undervannsvegetasjon. Her er prosjektleder Martin Skjelvareid (til venstre) og fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen.

380 millioner til havforskning

42 prosjekter om marine økosystemer, fiskeri og havbruk får støtte fra Forskningsrådet.

Fiskevelferd, kvalitet, etikk og verdiskaping i kystfiskeriene skal under forskerlupen. Foto: Emil Bremnes | Nofima

Skal forske på etisk fiske

Hvordan kan villfisk fanges mest mulig skånsomt for å sikre både fiskens velferd, god kvalitet og økonomisk gevinst? Dette skal forskere nå undersøke.

Nofimas Tormod Næs og Paula Varela har gjort sensorikk- og forbrukeranalyser av blant annet byggbrød, der tekstur og personlig smak påvirket hvor mye testpersonene spiste. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen | Nofima

Ny forskningTekstur som kur for overspising

Å forandre teksturen til godt likt mat kan gjøre at folk spiser mindre.

Sjekk forskjellen: Mandelpoteter belyst i 3 dager under LED-lys (2500 lux) ved 6 °C (venstre bilde) og 20° C (høyre bilde). Foto: Nofima

Ny forskningKjøling reduserer grønnfarging av potet

Lys har stor betydning for hvor fort poteter blir grønne. Kjøling forsinker prosessen, viser foreløpige forskningsresultater.

Nofima har forsket på effekten av å tilsette mye karbondioksid (CO2) i kylling råvarer underveis i foredlingsprosessen. Foto: Nofima

Nyskapende matbehandlingCO2-metting kan gi lengre holdbarhet for kylling

Matforskere tester nyskapende løsninger for å bidra til mindre matsvinn og bedre mat.

Naturlig = mat produsert etter økologiske prinsipper

«Vi vil ha naturlig mat», sier forbrukerne. Det de egentlig mener er at de vil ha mat produsert etter økologiske prinsipper, sier samfunnsforsker Annechen Bahr Bugge.

Ren, naturlig arktisk mat. Forsker-funnene viser mulighet for å oppnå økt verdi på matprodukter fra nord nettopp på grunn av den arktiske opprinnelsen. Foto: Frank Gregersen, Nofima

NofimaStor framtid for arktisk mat

Ren, naturlig arktisk mat ser ut til å ha en stor framtid på verdensmarkedet. Den arktiske opprinnelsen er det store konkurransefortrinnet.

Annonse