Annonse

Ernæring

Nasjonalt råd for ernæring kom 27. september med sin ekspertuttalelse om plantebasert kosthold. Den gir ikke noe klart svar på om plantebaserte kjøtterstatninger, denne Naturli’-burgeren fra Orkla er et eksempel, gir bedre helse enn å spise ekte kjøtt.

Sunnere med kjøtterstatninger enn kjøtt? Vet ikke, svarer ekspertene

«Direkte helseeffekter av plantebaserte etterligninger av kjøttprodukter har vært for lite undersøkt til å si noe klart om de gir bedre helse.»

Norske kornprodukter inneholder mer kostfiber enn tidligere antatt, viser ny undersøkelse. Foto: Mattilsynet

Norske kornprodukter har mer kostfiber enn antatt

Gode nyheter for folkehelsen: Norske kornprodukter inneholder mer kostfiber enn ekspertene hittil har trodd.

Nasjonalt råd for ernæring kommer med sin ekspertuttalelse om plantebasert kosthold 27. september. Foto: Alex Raths | iStock

Nye ekspertråd om vegetar- og vegankost

27. september kommer Nasjonalt råd for ernæring med ekspertuttalelse.

Også i år skal helseminister Bent Høie dele ut priser for bransjens bidrag til sunnere kosthold. Foto: NTB og iStock

Fortsetter prisingen av sunnere kosthold

Tine og Meny vant første gang. Nå skal det igjen kjempes om priser for «Sunnere produkter» og «Sunnere markedsføring».

Nøkkelhullsmerket kan nå gis også til ferdigmat, her fra hyllene på Coop på Skøyen i Oslo. Foto: Terje Pedersen | NTB

Nå kan også ferdigmat merkes med Nøkkelhullet

Flere ferdigmatprodukter kan få Nøkkelhullet etter at forskriften ble endret 1. mars.

Christine Henriksen er klinisk ernærings­fysiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Hun er medlem av Nasjonalt råd for ernæring. Foto: Arne Kongsnes

Advarer mot vegansk kosthold for de minste

– Jeg kan ikke anbefale et vegansk kosthold for barn under to år, sier klinisk ernæringsfysiolog Christine Henriksen.

KLAR OPPFORDRING: Ernæringsbiolog, matviter og høyskolelektor Marit Kolby Zinöcker fra Bjørknes Høyskole oppfordrer næringsmiddelindustrien til å reformulere sine produkter med kvalitet i fokus.

Utfordrer bransjen på ultraprosessert mat

Hun mener mindre ultraprosessert mat og mer råvarer i ­produktene vil kunne bidra til å begrense fedmeepidemien.

Magnus Olsson (innfelt) er kommunalråd for Sverigedemokratene i Malmø, og foreslår kjøttgaranti for byens barn og eldre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Svensk kjøttdebatt– Mindre kjøtt i maten er ren straff

Sverigedemokratene (SD) krever kjøttgaranti for barn og eldre i Malmø.

Ertebasert kjøttdeig og burgere er blant de nye vegetarnyhetene fra Orkla, og de kommer i norske butikker i februar. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Klimaåret 2019 gjenspeiles i nye mattrender

Nå gjør plantebaserte kjøtterstattere sitt inntog i det norske markedet. – Tydelig trend det siste året, sier matforsker.

Melkeforbruket fortsetter å falle. Inntaket av melk for hver nordmann utgjør om lag 2,2 desiliter daglig, tilsvarende ett glass melk. Foto: Frank May / NTB scanpix

Melkebarten blir stadig sjeldnere

Hver nordmann drakk to liter mindre melk i 2019 enn i 2018.

Annonse