En svinebesetning i Rogaland har fått påvist salmonellasmitte. Mattilsynet har nå båndlagt flere andre besetninger for å hindre spredning. Foto: Heiko Junge | NTB

En svinebesetning i Rogaland har fått påvist salmonellasmitte. Mattilsynet har nå båndlagt flere andre besetninger for å hindre spredning.

Foto: Heiko Junge | NTB

Salmonellautbrudd i svinebesetning

NTB
Publisert: 3. mai 2022 kl 10.39
Oppdatert: 3. mai 2022 kl 15.36

­I alt 14 grisebesetninger er berørt av smitten, skriver Nationen.

Påvist først hos Nortura

Salmonellabakterien ble først påvist på et Nortura-slakteri i begynnelsen av april. Foruten besetningen hvor dette dyret kom fra, har Mattilsynet båndlagt ytterligere 13 besetninger som kan ha vært i kontakt med den første.

I primærbesetningen er det planlagt og allerede iverksatt sanering av alle dyrene.

– Høydrektige purker ble avlivet på gården og sendt til destruksjon. Smågris blir avlivet i løpet av uka. Resten av purker, ungpurker og slaktegris planlegges sanitetsslaktet, sier avdelingssjef Kristin Lervåg i Mattilsynets avdeling Sunnhordland og Haugalandet til avisen.

Funn i 8 av 69 prøver

Det ble funnet Salmonella Typhymorium, den tredje vanligste Salmonella-varianten som påvises hos mennesker i Europa, i avføringsprøvene til 8 av de 69 prøvene som er tatt fra primærbesetningen. Videre har Mattilsynet sterk mistanke om smitte i to av de båndlagte besetningene, og det er påvist negative prøver i fem andre. I fire besetninger har ikke Mattilsynet fått svar på prøvene som er tatt.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen av de båndlagte besetningene kan selge eller kjøpe gris, og det blir tatt prøver for å hindre at kjøtt med salmonellasmitte kommer på markedet.