Analysene viser at det er mer karbohydrater i form av stivelse og kostfiber i de plantebaserte kjøttalternativene enn i tilsvarende produkter basert på kjøtt. 

Foto

Mattilsynet

Mattilsynet har sjekket plantebaserte middager og drikker

Publisert: 19. januar 2022 kl 08.51
Oppdatert: 20. januar 2022 kl 08.48

Mattilsynet har analysert 25 plantebaserte middagsprodukter og drikker for næringsstoffer og uønskede stoffer. Det er stor interesse for vegetarisk kosthold i befolkningen, og dette krever kunnskap om plantebaserte matvarer som tilbys på det norske markedet.

– Stadig flere forbrukere ønsker veganske eller vegetariske kjøttalternativer og plantebaserte drikker som erstatning for kjøtt og melkeprodukter. Det er derfor viktig med informasjon om næringsstoffene og om uønskede stoffer i disse produktene, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.

Foto

Seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.

 

LES MER | Kostråd til vegetarianere

Mer karbohydrater og mindre fett

Analysene viste at det var mer karbohydrater i form av stivelse og kostfiber i de plantebaserte kjøttalternativene enn i tilsvarende produkter basert på kjøtt. Det var også i snitt mer fett i kjøttproduktene enn i de plantebaserte produktene.

Proteininnholdet var ganske likt. Proteinkildene fra de plantebaserte produktene var fra belgvekster, solsikke og hvete. Innhold av mineraler som jern, magnesium og kalsium var høyere i de plantebaserte produktene.

Saken fortsetter under annonsen

I kjøttproduktene var det mer sink og selen. De plantebaserte produktene inneholdt ikke vitamin B12.

Stor variasjon i plantebaserte drikker

I de plantebaserte drikkene var det stor variasjon i næringsinnhold avhengig om de var basert på havre, soya, mandel eller kokos og om de var beriket. En del av de drikkene som ble undersøkt var tilsatt B12, vitamin D og kalsium.

De plantebaserte drikkene inneholdt nesten ikke jod, bortsett fra en av havredrikkene som var beriket. De soyabaserte drikkene hadde samme proteinmengde som kumelk.

Få uønskede stoffer

Det var lite tungmetaller og mykotoksiner i de plantebaserte middagsproduktene og drikkene. To av de plantebaserte burgerne inneholdt akrylamid og en av burgerne hadde høyt innhold av glysidylestere (uønskede stoffer som dannes under raffinering av oljer).

Mattilsynet følger opp funnet med ansvarlig importør.

Saken fortsetter under annonsen

Matvaretabellen oppdatert

Resultatene fra prosjektet har bidratt til nye næringsstoffverdier for plantebaserte middagsprodukter og drikker, og til oppdatering av oppskriftene i Matvaretabellens 2021-versjon.

Analysene vil også gi grunnlag for beregning av inntak av ulike næringsstoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene.

LES MER | Mer glutenfritt og vegetar i Matvaretabellen

Om analysene

  • Analyseprosjektet ble gjennomført i 2021 av Havforskingsinstituttet.

  • 25 plantebaserte middagsprodukter og drikker fra dagligvarebutikker i Norge ble analysert for næringsstoffer, tungmetaller, prosessfremkalte stoffer og mykotoksiner.

  • Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for protein, fett, 45 fettsyrer, aske, seks sukkerarter, stivelse, kostfiber, 11 vitaminer, 11 mineraler og sporstoffer, fire tungmetaller, tre prosessfremkalte stoffer og ni ulike mykotoksiner for 16 plantebaserte middagsprodukter og ni plantebaserte drikker.

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb