Nyheter

Hopp i interessen for norsk mat og drikke

Nesten 8 av 10 foretrekker å kjøpe mat og drikke produsert i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I usikre tider preget av pandemiens ettervirkninger og krig i Europa ser det ut til at de positive holdningene til norskproduserte matvarer øker. Ifølge en landsrepresentativ holdningsundersøkelse utført i mars i år sier hele 78 prosent seg enige i at de foretrekker å kjøpe mat og drikke som er produsert i Norge, skriver Opplysningskontoret for meieriprodukter i en pressemelding.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat.

Foto Spørsmål: Hvor uenig eller enig er du i følgende utsagn: Jeg foretrekker å kjøpe mat og drikke som er produsert i Norge»

Rask økning

Våre holdninger til norskprodusert mat og drikke har vært positive i lang tid. Bevisstheten blant forbrukere om at matvarene som kjøpes helst bør være produsert i Norge ser også ut til å øke når nye kriser inntreffer.

I november 2021 var 65 prosent enige i at de foretrekker norskproduserte matvarer, mens tallet økte til 78 prosent i mars 2022. Dette er en økning på hele 13 prosentpoeng.

– En såpass stor økning i de positive holdningene til å kjøpe norskprodusert mat kan tyde på at usikre tider får oss til å tenke mer over hvor viktig norsk matproduksjon er for oss. Norske melkebønder gjør en formidabel innsats for å holde kvaliteten og produksjonen oppe slik at vi kan nyte sunn og frisk norsk melk hver dag, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no).

Nesten selvforsynt

Selvforsyningsgraden av mat som spises i Norge er ifølge Nibio på 40 prosent dersom man også tar hensyn til andelen av fôret som importeres. Når det gjelder kjøtt, melk og meieriprodukter er imidlertid selvforsyningsgraden høy.

– Selv om vi har begrensede muligheter til å dyrke korn, grønnsaker og frukt i Norge er vi omtrent selvberget på melk og meieriprodukter. Det er en økning i importandelen når det gjelder ost, men forhåpentligvis vil folk fortsatt velge norske matvarer også i tiden som kommer. Vi ser blant annet at mange gleder seg over mangfoldet av gode norske oster som er en viktig del av norsk matproduksjon, sier Berg Hauge.

Powered by Labrador CMS