Nyheter

Generalsekretær Katrine Røed Meberg i Norsk Gartnerforbund.

Håper å sysselsette 3.000 flyktninger fra Ukraina

Katrine Røed Meberg i Norsk Gartnerforbund tror at så mange som 3.000 ukrainere kan få jobb i grøntnæringen denne sesongen.

Publisert Sist oppdatert

Konsekvensene av krigen i Ukraina ble ekstra tydelige her hjemme i dag. Regjeringen anmoder norske kommuner om å ta imot 35.000 flyktninger i 2022. Det er sju ganger flere enn antallet som blir bosatt i norske kommuner i et normalår.

– Voksne skal raskest mulig ut i arbeid og aktivitet i samfunnet vårt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Gartnerne vil hjelpe

Generalsekretær Katrine Røed Meberg i Norsk Gartnerforbund sier til Matindustrien at grøntnæringen vil ta imot ukrainerne og å gi dem arbeid.

– Noen har erfaring, men mange vil trenge opplæring og det må finnes passende oppgaver til den enkelte. Vi ser at gartnerne gjør alt de kan for å hjelpe.

– Hvor mange kan næringen i beste fall sysselsette?

– Vanskelig å si da situasjonen er så uavklart. Epidemien gjorde at det ble store endringer. Det er behov for arbeidskraft i næringen og jeg vil tro at i hvert fall så mange som 3.000 ukrainere vil kunne finne arbeid i grøntsektoren.

Stabil hverdag

Grøntnæringen er en arbeidsintensiv næring og trenger mange sysselsatte i sesongene.

– Det har fra tidligere vært vanlig å rekruttere arbeidskraft fra Ukraina, så mange gartnere har gode relasjoner til arbeidere derifra. Mange gartnere har åpnet opp boliger og hjelper flykningene, men det er et problem at systemet og regelverket foreløpig er komplisert og uavklart slik at det tar for lang tid fra de kommer til de får komme i arbeid. Det er viktig at folk på flukt – så godt det lar seg gjøre – får en stabil hverdag, sier Meberg.

Trenger avklaringer

– Hva slags avklaringer er nødvendig for å kunne ansette/leie inn arbeidskraft blant flyktningene som kommer fra Ukraina?

– Vi venter på en kollektiv arbeidstillatelse slik at de kan få lov til å starte opp sitt arbeid. Det haster at flykningene får avklart status og dermed mulighet for å komme i arbeid. Disse menneskene har en dramatisk historie og det er ikke greit å måtte sitte å vente. Først og fremst dreier dette seg om en dyp tragedie, og vi vil alle på våre måter støtte opp med de vi kan bidra med, sier Meberg.

Powered by Labrador CMS