Nyheter

Med melk, ost og egg blir vegetarmat både smakfull og næringsrik, mener Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Egg og meieriprodukter gjør vegetarmat mer næringsrik

Opplysningskontoret for meieriprodukter påpeker at Oslo kommunes vegetarsatsing også inkluderer egg, melk og meieriprodukter.

Publisert Sist oppdatert

Oslo kommune har som kjent bestemt at vegetarmat skal være standardvalg ved kommunale arrangementer.

LES MER | Oslo satser videre på vegetarmat

Oslo kommunes forsøk på å dytte innbyggerne forsiktig i retning av å nå anbefalt inntak av frukt og grønnsaker kan ses på som god folkehelsepolitikk, skriver Opplysningskontoret for meieriprodukter i en pressemelding.

At de også gjør måltidene vegetariske og ikke veganske er dessuten en viktig nyansering. Det betyr ifølge melk.no at egg, melk, ost og yoghurt fortsatt vil være med på å gjøre måltidene både smakfulle og næringsrike. I et ellers sunt og variert vegetarisk kosthold kan meieriprodukter og egg tilføre næringsstoffer som det ellers er lite av i plantemat.

Flere vegetarianere i Oslo

Veganere spiser utelukkende mat fra planteriket og kutter all mat av animalsk opprinnelse fra kostholdet. De blir anbefalt å ta tilskudd av vitamin B12, jod og vitamin D. I Norge er det få som lever helt vegansk. Det er noen flere i Oslo enn i landet ellers som er veganere, men fortsatt utgjør de under 1 % av Oslos befolkning, ifølge tall som Norstat har hentet inn på vegne av melk.no.

Flere ønsker imidlertid å spise mer plantebasert mat, men spiser også helt eller delvis egg og/eller melk og meieriprodukter. Dette gjelder spesielt befolkningen i Oslo der 7 % av befolkningen anser seg som vegetarianer eller fleksitarianer.

Her er noen flere tall fra undersøkelsen som ble gjennomført i november 2021, basert på 1.005 svar:

  • Vegetarianer: 2 % i hele landet, 5 % i Oslo

  • Veganere: Under 1 % både i landet og i Oslo

  • Fleksitarianere: 3 % i landet, 2 % i Oslo

Trenger færre tilskudd

Inkluderer man melk og meieriprodukter i et godt sammensatt plantebasert kosthold, er dette en enkel og effektiv måte å fylle på med flere av de resterende næringsstoffene plantekost har lite av.

Helsedirektoratets kostråd anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til tre porsjoner daglig. Følges dette rådet vil man få i seg et betydelig bidrag av kalsium, jod, proteiner av høy kvalitet, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og B12 og kalium. Da trengs i de fleste tilfeller bare tilskudd av vitamin D og jod, og spiser man også mager og fet fisk, kan man faktisk klare seg helt uten kosttilskudd.

Powered by Labrador CMS