Norsk sjømatekort fortsetter å sette nye rekorder. Foto: Terje Bendiksby | NTB

Norsk sjømatekort fortsetter å sette nye rekorder.

Foto: Terje Bendiksby | NTB

Dyrere mat gir eksportrekord for norsk sjømat

NTB
Publisert: 4. mai 2022 kl 08.14
Oppdatert: 4. mai 2022 kl 08.16

I årets første fire måneder eksporterte Norge sjømat for 45,4 milliarder kroner. Det er en verdivekst på 25 prosent, eller 9,1 milliarder kroner, målt mot første tertial i fjor, melder Norges sjømatråd.

Prisene stiger

– Høyere priser på viktige arter som laks, torsk, ørret og hyse er de største bidragsyterne til verdiveksten denne måneden, sier Børge Grønbech, konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Ifølge Grønbech er det flere årsaker til økningen. Blant annet bidrar høyere matvarepriser på verdensmarkedet til å løfte prisene også for norsk sjømat.

I tillegg er det lavere tilførsel av viktige fiskeslag, både fra Norge og andre land. Gjenåpningen av hoteller og restauranter gir også økt etterspørsel fra godt betalende kjøpere.

– Det er fortsatt krevende å drive global varehandel. Dyrere innsatsfaktorer, energi- og drivstoffpriser som øker og mer krevende logistikk er noen av faktorene som bidrar til dette. Videre blir det utfordrende å bygge markeder ved så fluktuerende priser, selv om norsk sjømat står støtt, avslutter Grønbech.

Laks for 8,1 milliarder

Saken fortsetter under annonsen

Det er laks som står for den største andelen av den norske sjømateksporten. Bare i april ble det eksportert 82.500 tonn laks til en verdi av 8,1 milliarder kroner. Verdien økte med 2,4 milliarder kroner, eller 43 prosent, sammenlignet med april i fjor, men volumet falt med 3 prosent.

Polen, Frankrike og Danmark var de største markedene for norsk laks i april.