Annonse
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad varsler en stortingsmelding om dyrevelferd. Foto: Gorm Kallestad | NTB
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad varsler en stortingsmelding om dyrevelferd.    Foto: Gorm Kallestad | NTB

Varsler stortingsmelding om dyrevelferd


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

– Vi vil vurdere om lovverket er godt nok. Om forskriftene er gode nok, og om Mattilsynet har de rammene og verktøyene de må ha for å kontrollere de som produserer maten vår, sier Olaug Bollestad (KrF) til NRK.

Det skjer etter at kanalen viste filmopptak fra aktivistgruppen Nettverk for dyrs frihet som viser at det fortsatt er dårlig velferd hos flere grisebønder i landet.

Aktivistene har ulovlig tatt seg inn i flere fjøs, og 24 bønder av bøndene som er oppsøkt, har anmeldt forholdet til politiet.

Forstår aktivistene

Bollestad er skeptisk til metoden, men forstår aktivistene.

– Jeg forstår engasjementet til dem som ønsker å vise at de er opptatt av dyrevelferd, sier landbruksministeren.

Stortingsmeldingen skal ta for seg alle dyrearter, også kjæledyr og fiskeoppdrett. Det er 20 år siden det ble gjennomført en samlet gjennomgang, ifølge Bollestad.

– Svært mye er forandret når det gjelder matproduksjonen på disse årene.

Nortura med egen granskning

Konsernstyret i Nortura vedtok på et ekstra styremøte i dag å iverksette en intern gjennomgang av den interne oppfølgingen av dyrevelferdsarbeidet i konsernet.

Det er den pågående NRK-saken om dyrevelferd i svinenæringen som er årsaken til konsernstyrets beslutning.

– Bildene vi har sett fra enkelte fjøs er sjokkerende med eksempler på regelbrudd og dårlig dyrehold. Dette er ikke slik Nortura og norske svinebønder vil ha det. Dyrevelferdsarbeidet er et løpende og en pågående prosess vi må fortsette. Filmene viser at vi ikke er i mål, ytterligere tiltak er nødvendig og jobben starter hos oss selv, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i en pressemelding.

 

 

 

 

Annonse
Annonse