Nyheter

«Vi dyrker nye politikere» står det på en plakat av landbruksminister Olaug Bollestad (KrF), statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H).

Traktorer demonstrerte foran Stortinget

Traktorer fra hele landet rullet innover gatene i hovedstaden tirsdag. Foran Stortinget er beskjeden klar: Bøndene krever satsing på landbruket.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har møtt opp her i dag med sikte på å vise alvor. Situasjonen som landbruket nå står i, er et veiskille, sa leder Lars Petter Bartnes i Norsk Bondelag i en appell foran Stortinget.

Foto Traktorer fra hele landet kjørte tirsdag inn til Oslo sentrum. Der demonstrerte bondeorganisasjonene i forbindelse med jordbruksoppgjør. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

Iherdige tut fra traktorhornene ljomet mellom byggene rundt Stortingsplassen mens Bartnes talte til de frammøtte.

– Vi er sterkt bekymret for utviklingen. Norsk landbruk trenger en endring i en annen retning, sier han, som understreker at næringen trenger et betydelig inntektsløft framover.

Torsdag ble det brudd i årets jordbruksoppgjør. Bøndene har refset statens tilbud i oppgjøret, som var på rundt 900 millioner kroner. Det er langt unna bøndenes krav på 2,1 milliarder kroner.

Avstanden har skapt stor skuffelse i bondeorganisasjonene.

John-Erik Skjellnes Johansen har kjørt lengst for delta i tirsdagens demonstrasjon. Johansen, som er styremedlem i Norges Bondelag, har tilbakelagt 100 mil helt fra Dønna i Nordland.

– Det var langt, men det har vært helt fantastisk å møte så mye engasjement på veien, sier han.

– Engasjementet gir meg yrkesstolthet. Det gjør at jeg kan stå her rakrygget med bondegenseren på meg her i dag og ta en for laget, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS