Fullvaksinerte og beskyttede nordmenn kan trolig dra på handletur til Strømstad og de andre handelsstedene langs svenskegrensa i juni. 

Foto

Geir Olsen | NTB

 

Solberg: Harryhandel igjen i juni

Publisert: 2. juni 2021 kl 12.30
Oppdatert: 3. juni 2021 kl 07.53

– Det vil nok ikke ta lang tid før de som er beskyttet eller som har fått fullvaksinering kan reise. Det vil skje i løpet av juni, sier Solberg til NRK.

Solberg sier at smittetrykket i Sverige og hvor langt man har kommet i vaksineringen i Norge, vil være det som avgjør om man kan reise over grensa uten å gå i karantene når man er tilbake.

Drøyt én million nordmenn har nå fått to vaksinedoser.

Uvaksinerte må trolig vente

Smittetrykket i Sverige har den siste tiden sunket kraftig.

Solberg sier at de uvaksinerte trolig vente lengre før de kan reise til Sverige uten karantene.

– Det kommer an på hvor stor immunitet vi har i den norske befolkningen eller smittetrykket i Sverige. Men vi ser tiden for å kunne reise tilbake til hytta si eller på handletur i Sverige. Alle disse tingene vil være innenfor rekkevidde i løpet av en måned eller to, sier Solberg.

Saken fortsetter under annonsen

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at det vil bli mulig å reise når smittetrykket går ned, eller når et vaksinesertifikat er på plass.

– Det er kanskje ikke så lenge til. Jeg tror kanskje det blir allerede i juni-måned. Det blir spennende å se hvor vi står når vi kommer dit. Jeg vet ikke, men håper og tror det går i den retningen i juni-måned. Da kan alt ha blitt lettere, sier Nakstad.

Har tjent milliarder på stenging

Butikkene i Strømstad og de øvrige handelsstedene langs grensa mot Norge har slitt tungt etter at det ble innført strenge reiserestriksjoner på grunn av pandemien.

Samtidig har omsetningen i norske dagligvarebutikker og Vinmonopolet økt kraftig som følge av bråstoppen i grensehandelen og taxfree.

Mandag slapp Virke en rapport som beregner at omsetningen i dagligvarebutikkene i grensehandelsområdet, som defineres som de tidligere fylkene Akershus, Oslo, Sør-Trøndelag, Vestfold og Østfold, økte med 5,8 milliarder kroner i fjor. Omsetningen til Vinmonopolet økte med 2,8 milliarder kroner på grunn av stansen i grensehandelen.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb