Jann Vestby og Synnøve Vik Bergstad i eplehagen til Gardsbrenneriet på Hauge i Sandane.

 
Foto

Arne Kongsnes

Bedriften

Sikter mot 50 millioner

Publisert: 4. november 2021 kl 08.47
Oppdatert: 5. november 2021 kl 12.59

Jann Vestby (42) og Synnøve Vik Bergstad (41) ønsker velkommen til Gardsbrenneriet i Øvre Nordstranda på Sandane i Gloppen kommune. Rundt gården er det postkortvakker Nordfjord-natur på alle kanter.

Samboerparet er forlovet på 13. året. Det høres jo ikke bra ut.

Jann Vestby, eneeier og daglig leder i Gardsbrenneriet ler hjertelig:

– Vi har ikke hatt tid!

Voksesmerter

Siden paret formelt overtok gården på Hauge fra Synnøves foreldre i 2010, har det vært full fart: Kårboligen er pusset opp, Gardsbrenneriet etablert i 2012, produksjonslokaler bygd – og barna Emil (6) og Elias (snart 2) er kommet til verden. Alt de eier og har er investert i prosjektet.

Det som er i ferd med å bli et industrieventyr innen sider-, likør og brennevinsproduksjon startet for 20 år siden. Da møttes de to, han fra
Nord-Odal, hun herfra. Sommeren etter ble ferien lagt til gården på Sandane, og de første ideene om hva de kunne få til langt unna storbylivet dukket opp.

Saken fortsetter under annonsen

Siden ble begge utdannet som sivilingeniører i kjemi ved NTNU i Trondheim. Drømmen var å kombinere utdannelsen med det gode livet på bygda. Slik gikk det også. Jann forlot etter hvert jobben som forsker i GE Healthcare (tidligere Nycomed), Synnøve jobben som produktutvikler i Orklas Lilleborg. Synnøve fikk etter hvert jobb som laboratorieleder på det lokale Tine-meieriet og Jann fikk jobb som borevæskeingeniør i Nordsjøen. All fritid gikk med til å bygge opp Gardsbrenneriet, godt hjulpet av kårfolket på gården.

– Vi visste det ville ta tid, men nå går det døgnet rundt her. Vi har voksesmerter, forteller Jann Vestby.

Ingen tvil om smaken

Navnet på merkevaren – Attåt – kom i bilen, da flyttelasset gikk. Produktene skulle passe attåt ditt og attåt datt.

– Synnøve trakk konklusjonen: Da får det bli Attåt!

Mantraet fra Jann Vestby er klart som sprit:

– Du skal ikke være i tvil om hva du smaker når du drikker våre produkter. Vi skal bruke mest mulig lokale råvarer. Våre produkter skal være unike.

Saken fortsetter under annonsen

4.000 frukttrær er plantet på gården. Familien har podet dem alle sammen, opplært av den lokale podemesteren Magne Tystad.

Foto

Eplebrennevinet er et av produktene Jann Vestby er stoltest av.

 

Her dyrkes kjente sorter som Aroma og Gravenstein, men enda viktigere: lokale epler med samme navn som plassen, Hauge, og Gloppestad-epler fra nabolaget. Bringebær, plommer og et rikt utvalg urter fra egen gård: Prikkperikum, fennikel, dill, rødkløver og kvann er noen eksempler. Bjørg Devik Aurlien i Høgt & Vilt  leverer også økologiske krydderurter dyrket på egen gard til noen av produktene, som for eksempel akevitt og gin.

Startet med polspriten

Å få løyve til brennevinsproduksjon tar tid. Prosessen tok fire år, løyvet kom først i desember 2013.

– Før løyvet kom, måtte vi eksperimentere med 60 prosent sprit fra polet og gjøre uttrekk på Norgesglass, mimrer Jann Vestby.

Utstyret var også en solid utfordring.

Saken fortsetter under annonsen

– Det fantes ikke utstyr som var tilpasset vår målestokk. Mye av det kommersielt tilgjengelige utstyret var tilpasset produksjoner på 100.000 liter, vi trengte til 100 liter!

Dermed bygget paret sitt eget utstyr som passet bedre til deres behov.

Forskjellige prosesser fra uttrekk og maserasjon til ulike destillasjonsteknikker ble utviklet sammen med spesialdesignet utstyr for å kunne styre de naturlige konsentrasjonene av sukker og syre i frukt og bær. Alt for å finne de ekte smakene.

100.000 enheter ble produsert i fjor på bokser og glass, rundt en sjettedel er alkoholfritt.

I mai stod en ny produksjonslinje for bokser klar.

– Med tre mann i full sving klarte vi 2.500 bokser i uka tidligere. Den nye linja klarer 10.000 daglig. Vi må skalere opp for dagligvare.

I november skal en ny produksjonslinje for glassflasker stå klar med tilsvarende kapasitet.

Saken fortsetter under annonsen

Attåt har i dag frivillig listing i Norgesgruppen på utvalgte varer, og finnes i tillegg i en del lokale Coop-butikker. Men ambisjonene er større.

Foto

I gardsbutikken selges det lokale varer fra en rekke leverandører, som for eksempel Påldtun frukt og bær, Kandal Kjøtt, Høgt & Vilt og Svanøy Røykeri. Foto: Arne Kongsnes

 

Vant anbudsrunde

Vinmonopolet er suverent viktigste kunde. I år har Gardsbrenneriet vunnet hele tre anbudsrunder der, som betyr hylleplass i alle Vinmonopolets butikker for disse produktene:

  • Attåt sider eple og bringebær

  • Attåt Gardsakevitt

  • Gardsmost alkoholfri eplegløgg (lansert i oktober)

– Hvor er dere om fem år?

– Da er vi 10-12 årsverk og omsetningen når 50 millioner kroner. Vi er helt nødt til å bygge ut, lokalene er allerede for små. Nå leter vi etter et større bygg her på Sandane, svarer Vestby, som ikke utelukker han familien etter hvert vil slippe til eksterne investorer.

Saken fortsetter under annonsen

Tester er viktigst

Attåt-produktene har deltatt i en rekke konkurranser både i inn- og utland, og mottatt flere priser. I Spania ble det hele tre gull og fire sølv under CINVE 2021. Gullmedaljene gikk til Attåt sider eple og bringebær, Attåt akevitt og Attåt jordbær og
rabarbralikør.

I sommer fikk Attåt to av de ti sekserne VG delte ut i testen av norsk sider. Attåt sider eple & bringebær og Attåt sider plomme & eple.

– Slik omtale betyr mye mer enn all verdens bransjekonkurranser, konkluderer Jann Vestby.

I 2020 fikk hard seltzer et oppsving etter at nettstedet godt.no testet tolv typer. Hard seltzer er ganske nytt i Norge. Enkelt forklart er det vann med kullsyre og alkohol (4-5 %) – tilsatt smak. Attåts to deltakere – en med solbærsmak og en med bringebær – stakk av med begge sekserne. Vestby mener hovedgrunnen er at dette er den eneste hard seltzeren i Norge som per i dag er laget på naturlig fermentert base i stedet for en blanding av vann og sprit.

Startet med det vanskeligste

Jann Vestby trekker fram to egne favoritter han er ekstra stolt av.

  • Mysebrennevinet:

– På det produksjonstekniske er vi veldig stolt av å være første destilleri i Norge som lager et brennevinsprodukt
av myse. Attåt kløver gin er laget på fermentert myse og destillert med planter og urter som plukkes på beitet der kua går – et ekte dagrosprodukt! Myseginen er veldig krevende å produsere, og det var veldig kjekt når vi endelig fikk det til.

  • Eplebrennevinet:

– Vi startet med det vanskeligste, og vi fikk det til. Visjonen var en type Calvados med et renere og tydeligere eplepreg, som ikke blir kamuflert av fatpreg, sier han.

Nå ser han fram til at koronaen sier endelig farvel, slik at de igjen kan delta på messer og festivaler, holde flere kurs og videreutvikle samarbeidet med andre lokale leverandører gjennom prosjektet Nordfjord Smak.

 

Gardsbrenneriet AS

  • Historie: Jann Vestby og Synnøve Vik Bergstad, begge sivilingeniører i kjemi, overtok 1. januar 2010 gården til Synnøves foreldre på Hauge i Sandane. Valget falt på brennevinsproduksjon, som kombinerer frukt og kjemi. 5. desember 2013 fikk paret innvilget tilvirkertillatelse for produksjon av alkoholholdige varer. I 2015 ble Gardsbrenneriets første produkt lansert under merkevaren Attåt.

  • Eier og daglig leder: Jann Vestby (100 %). Fra 1. januar 2022 deler han eierskapet med samboer Synnøve Vik Bergstad (50/50).

  • Viktigste marked: Vinmonopolet, som står for 90 prosent av salget.

  • Viktigste produkter: Alkoholholdig sider, likører og brennevin.

  • Viktigste konkurrenter: Mange. Arcus, Myken, Balholm, Det norske brenneri og Oslo Håndverksdestilleri AS er noen eksempler.

  • Økonomi (tall i mill. kroner):

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb