Annonse
Avgiftskutt og grensehandel har preget nyhetsbildet i første halvår. I 2023 kommer det nye grensehandelsbarometeret. Foto: Annika Byrde | NTB
Avgiftskutt og grensehandel har preget nyhetsbildet i første halvår. I 2023 kommer det nye grensehandelsbarometeret. Foto: Annika Byrde | NTB   

Sakene som preget første halvår


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Redaksjonen tar nå sommerferie til 2. august. Her har du en oppsummering av noen av sakene som preget årets første seks måneder.

Grensehandel og avgiftslettelser

Stengt grenser på grunn av pandemien ga et solid løft for norsk matindustri og dagligvare.

Avgiften for alkoholfrie drikkevarer fjernes helt fra 1. juli. Igjen var det Fremskrittspartiet som presset regjeringen til nye kutt. Dermed kuttes en ny avgiftsmilliard for grensehandelsutsatte varer.

Avgiften ble først halvert fra 1. januar, men nå er den altså helt borte. I 2020 var avgiftssatsen 3,51 kroner per liter for ferdig drikkevare og 21,35 kroner per liter for sirup til dispensere.

Fra 1. januar sørget de samme partiene for flere andre kutt:

  • Sjokolade- og sukkeravgiften fjernes: Prislappen er 1,55 milliarder kroner. I 2020 var den 21,22 kroner per kilo.

  • Alkoholavgiften kuttet 10 prosent for øl og vin fra 1. januar 2021.

NHO Mat og Drikke jubler: – Dette er virkelig store avgiftskutt og avgjørende gjennomslag for norske mat- og drikkebedrifter, sier Petter Haas Brubakk.

Ernæringsekspertene ble ikke like glade: – Politikerne gambler med folkehelsa, sier professor Liv Elin Torheim ved OsloMet.

LES MER | Nytt og mer detaljert grensehandelsbarometer fra 2023

Dagligvaremeldingen

Kravet om et forbedret grensehandelsbarometer var en del av vedtaket da Stortinget i februar vedtok dagligvaremeldingen etter heftig debatt.

Der ble det klart at leverandørene må begrunne forskjeller i sine priser til kjedene overfor Konkurransetilsynet, men dette skal ikke begrense rommet for tøffe forhandlinger mellom kjeder og leverandører.

Konkurransetilsynet gjennomførte i november 2019 bevissikring i dagligvaremarkedet. Bakgrunnen var blant annet funn Konkurransetilsynet gjorde i forbindelse med kartlegging av innkjøpsbetingelser i dagligvaremarkedet.

I juni ble det klart at Konkurransetilsynet legger bort saken der Orkla, Mondelez og Norgesgruppen var mistenkt for brudd på konkurranseloven.

Nye griseavløringer

Dyrevelferden i norske fjøs fikk seg en ny smell i juni. Etter NRKs publisering av aksjonistbilder fra norske svinegårder, som viser manglende dyrevelferd og griser som ikke har det bra. Aksjonistene er politianmeldt, og oversendt sju politidistrikter.

27 svineprodusenter har anmeldt aktivister som skal ha tatt seg inn på flere gårder de siste to årene. Saken berører sju politidistrikter. Foto: Gorm Kallestad | NTB
27 svineprodusenter har anmeldt aktivister som skal ha tatt seg inn på flere gårder de siste to årene. Saken berører sju politidistrikter. Foto: Gorm Kallestad | NTB    

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har varslet en egen stortingsmelding om dyrevelferd. Kjøttgiganten Nortura har iverksatt ekstern gransking, og også erkjent at spriket er for stort mellom markedsføringen av svineproduksjon og hvordan industrien egentlig er.

Samtidig er det liten tvil om at dyrevelferden på mange områder er i bedring.

Her er to eksempler:

Krevende for grøntnæringen

24. juni  åpnet grensene for arbeidskraft fra EØS-land. For asiatiske land kommer det ingen avklaring før tidligst i august, opplyser organisasjonssjef Arve Gladheim i Gartnerhallen. Foto: Heiko Junge | NTB 

Grøntprodusentene har også i år slitt med mangel på utenlandsk arbeidskraft, og Gartnerhallens organisasjonssjef Arve Gladheim har betegnet årets sesong som «den mest krevende noensinne».

24. juni kom lettelsene, men for mange er det allerede for seint.

LES MER (+) Kombinerer gårdsbutikk og industri

Vil du bli bedre kjent med fagbladet Matindustrien? Her kan du bestille et gratis prøveabonnement som stopper automatisk etter seks uker.

Redaksjonen er på plass igjen mandag 2. august.

Husk konferansen Mat & Marked onsdag 1. september, det er fortsatt ledige plasser!

Matindustrien ønsker alle våre lesere en riktig god sommer!

Annonse
Annonse