Annonse
Vinnerlaget: Margrethe Todal-Falskog, Maja Austrheim, Gustav Nordlund og Mille Johnsen Øiom fra Hvam videregående skole.
Vinnerlaget: Margrethe Todal-Falskog, Maja Austrheim, Gustav Nordlund og Mille Johnsen Øiom fra Hvam videregående skole.  

Prisdryss til rådyrreddere i landbruket


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Forretningsideen: Et portabelt varmesøkende kamera som enkelt kan festes foran på traktoren, for å oppdage rådyrkillinger som gjemmer seg for rovdyr på engen.

Elevene fra Hvam videregående skole i Nes på Romerike innkasserte en hel rad av priser for produktet sitt under finalen i NM for ungdomsbedrifter i regi av Ungt Entreprenørskap:

  • Norges Beste Ungdomsbedrift, som også skal representere Norge under europamesterskapet 15. juli 2021 i Litauen.

  • Innovasjonsprisen – i samarbeid med Virke

  • Størst Verdiskapingspotensial – i samarbeid med Ferd

  • Jord-Fjord-Bord-prisen

LES MER | Her er alle resultatene fra NM for ungdomsbedrifter

Ivaretar dyrevelferden

– Det er helt fantastisk! Vi vil gjerne takke samarbeidspartnerne, mentor og ikke minst læreren vår, Sissel Nordlund, sier daglig leder Margrethe Todal-Falskog på vegne av de nyslåtte norgesmesterne i Wildspotter UB.

Elevene i Wildspotter UB går på naturbruk med energi- og miljøfag (studiespesialiserende) ved Hvam videregående skole i Nes kommune.

Med sitt produkt redder de rådyrkillinger og ivaretar dyrevelferden hos bonden. De har utviklet et portabelt varmesøkende kamera som enkelt kan festes foran på traktoren for å oppdage rådyrkillinger som gjemmer seg for rovdyr i gresset på engen. I enkelte områder kan nemlig opp til 40 prosent av alle rådyrkillinger gjemme seg i gresset.

Wildspotter UB sitt kamera vil også forhindre at rådyrkadaver kommer i slåtten og råtner, på den måten redder de også kyr fra å bli syke og i verste fall dø.

– Det er rett og slett imponerende at de tar hele fem priser på NM, sier en strålende fornøyd Petter Skotland, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Viken, om Norges beste ungdomsbedrift.

– Elevene har jobbet godt gjennom hele skoleåret og de bruker engasjementet sitt for å utvikle løsninger for fremtiden. De får ekstra motivasjon ved å jobbe med noe som gir mening og som skaper velferd og verdier for andre.

I sin begrunnelse sier juryen: «Gjennom fantastisk samarbeid med næringslivet, et viktig og inkluderende teamarbeid og en innovativ innstilling har de spottet en løsning på et globalt og omfattende problem. Elevene viser enorm læring og refleksjon av prosessen.»

Rekordhøy deltakelse

Rekordmange unge entreprenører deltok på årets Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter i regi av Ungt Entreprenørskap. 170 ungdomsbedrifter fra nord til sør med totalt rundt 900 elever deltok i 14 ulike konkurranser i NM. Ungdomsbedriftene konkurrerte blant annet om å være best i yrkesfag, HR, innovasjon og bærekraft.

De nyslåtte norgesmesterne kommer fra 25 videregående skoler spredt i hele landet. Alle deltakere ble intervjuet av fagjuryer der hele 90 personer fra arbeids- og næringsliv stilte opp for å vurdere og anerkjenne elevenes arbeid.

Krevende år for de unge

– Det siste året har vært krevende for alle, men kanskje aller mest for de unge. Derfor er vi utrolig imponert over at over 11.000 elever i videregående skole, sammen med sine lærere, har valgt å etablere ungdomsbedrifter dette skoleåret. De unge ser muligheter og gjør noe med dem, også i krevende tider. Og det er nettopp kompetansen de unge utvikler gjennom å samarbeide om å løse utfordrende problemstillinger som skal bringe Norge inn i fremtiden, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.


 

 

 

Annonse
Annonse