Nyheter

Folk vil spise mer grønt og mer norsk i 2021, viser nye tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Over halvparten ønsker å gå ned i vekt

Mer enn halvparten av oss vil endre kostholdet for å senke vekta i 2021.

Publisert Sist oppdatert

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i november 2020 viser at 56 prosent av de som ønsker å endre egne kostvaner vil gå ned i vekt, heter det i en pressemelding.

Nye rutiner

Etter et år med mange forandringer og nye rutiner er det mange som ønsker å endre litt på egne matvaner. Noen på grunn av egen helse, andre har også miljøet i tankene, og stadig flere har et bevisst forhold til å velge norsk.

Mange vil spise mer grønnsaker, frukt og bær. 78 prosent av dem som ønsker å spise mer av noe, vil spise mer grønnsaker. 50 prosent vil spise mer frukt og bær.

Foto Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Dersom du har et ønske om å gå ned i vekt er det lurt å tenke på det du gjerne kan spise mer av.

Ha knaskegrønnsaker tilgjengelig i kjøleskapet, på benken og i matpakken. Det fyller mange behov og holder småsulten unna og humøret oppe, sier Gerd Byermoen i OFG.

En enkel huskeregel for deg som ønsker å gå ned i vekt er alltid å fylle halve tallerken med grønt.

Mindre sukker, mindre porsjoner

Undersøkelsen viser at svært mange ønsker å kutte ned forbruket av sukker og mange vil spise mindre porsjoner.

LES MER | Kostholdsutviklingen: Mer grønnsaker, mindre sukker

– Da er det smart å sørge for å ta bort fristelser som sjokolade, kjeks og julekaker og erstatte dette med sunne og gode alternativer, råder Gerd Byermoen.

Hun mener tilgjengelighet er nøkkelen til et sunnere og lettere kosthold.

Når det blir langt mellom måltidene og konsentrasjonen glipper, er det lett å falle for fristelsen å plukke opp noe å tygge på. Da er det greit å sørge for at valget blir enkelt.

Tre hovedmåltider norsk

Mer enn halvparten oppgir at de ikke spiser noe mellom frokost og lunsj og mellom lunsj og middag. Tre hovedmåltider og to mellommåltider hver dag er bra for de fleste. Det gir godt påfyll av energi gjennom hele dagen, og mindre behov for «snop».

Flere ønsker å støtte norsk næringsliv

Når en krise rammer oss og verden er det lett å gå litt inn i seg selv. Det er helt normalt at en tar vare på de nærmeste først. Dette viser seg i et stadig større ønske om å velge norsk mat. En av tre oppgir at det under koronapandemien er blitt viktigere å velge mat produsert i Norge og å støtte norsk næringsliv.

– Min oppfordring for å få til dette er å tenke på hvilke produkter som i sesong og som er lagringsdyktige. Vi har lenge sett at toppkokkene tar tilbake tradisjonsrike norske råvarer som rotgrønnsaker, kål og poteter. Nå håper vi at også enda flere forbrukere skal få øynene opp for disse flotte råvarene, sier Byermoen.

Powered by Labrador CMS