Annonse
Allerede 1. juli fjernes avgiften for alkoholfrie drikkevarer. Foto: Berit Roald / NTB
Allerede 1. juli fjernes avgiften for alkoholfrie drikkevarer. Foto: Berit Roald | NTB  

Ny milliard i avgiftskutt fra 1. juli


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet ble søndag enig om en avtale som sikrer flertall for revidert nasjonalbudsjett i Stortinget. For næringsmiddelindustrien er det godt nytt at avgiften for alkoholfrie varer fjernes i sin helhet fra 1. juli i år.

Budsjettavtalen viser at helårseffekten er 1,1 milliarder kroner.

Godt nytt for bransjen

– Det er viktig og gledelig at Fremskrittspartiet har fått gjennomslag for ytterligere avgiftsreduksjoner i revidert nasjonalbudsjett 2021. Dette bidrar til å redusere avgiftsulempen norske mat- og drikkeprodusenter har overfor svenske konkurrenter, sier direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, er enig:

– Dette har Virke jobbet for lenge. Vi vet at dette vil være svært viktig for næringene det gjelder og ikke minst bidrar det betydelig til at det nå blir konkurranse på like vilkår, sier Horneland Kristensen.

– Dette er gode nyheter for våre medlemmer som arbeider i bransjen. Vi er glad for at politikerne gav støtte til dette, det er gode nyheter for å sikre norske arbeidsplasser når grensene åpnes igjen. Når vi nå vet fasiten på hva vi kan få til uten grensehandel, er det avgjørende at vi harmoniserer grensehandelsavgiftene mellom Norge og Sverige, leder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN)

Siste i en serie kutt

La oss spole tilbake til desember 2020. Da sikret Frp og regjeringspartiene avgiftskutt på om lag 3,7 milliarder kroner i såkalt grensehandelsutsatte varer:

  • Sjokolade- og sukkeravgiften fjernes i 2021: Prislappen er 1,55 milliarder kroner. I 2020 var den 21,22 kroner per kilo.

  • Alkoholavgiften kuttet 10 prosent for øl og vin fra 1. januar 2021.

  • Kutt i avgiften for alkoholfrie drikkevarer halveres, prislapp 1 milliard kroner. Det er altså denne avgiften som nå fjernes helt. Kuttet fra 1. juli i år koster ifølge budsjettavtalen ytterligere 1,1 milliarder kroner (helårseffekt).

1,82 kroner per liter brus

I 2020 var avgiftssatsen 3,51 kroner per liter for ferdig drikkevare og 21,35 kroner per liter for sirup til dispensere. Den skulle kuttes i to runder med en fasit som skulle tre i kraft 1. juli i år med avgifter differensiert etter sukkerinnhold. To eksempler:

  • 1,82 kroner per liter for drikkevarer med over 8 gram per sukker per 100 ml.  

  • 0,91 kroner  for drikkevarer basert på frukt, bær eller grønnsaker og tilsatt kunstig søtstoff

Avgiften skulle i større grad være utformet fra et helse- og ernæringsformål. Nå fjernes altså avgiften helt.

– Vi har sikret en avtale som gir Fremskrittspartiet gode gjennomslag. Nå får vi til en avvikling av avgiften på alkoholfri drikke, sier Frps Hans Andreas Limi til NTB.

Bidrag mot grensehandel

– Sverige har ingen avgift på alkoholfrie drikkevarer. På de ti siste årene før grensene stengte, ble den relative andelen av brus i nordmenns grensehandel nesten fordoblet. Også saft, melkedrikker og andre alkoholfrie drikkevarer har vært omfattet av avgiften. Derfor er det viktig at denne nå blir borte, sier Brubakk i NHO Mat og Drikke. 

Han peker på at grensehandelen er drevet av vesentlig høyere avgifter i Norge enn i Sverige på alkohol, snus og tobakk.

– For mange norske forbrukere er den store avgiftsforskjellen årsaken til at de handler i Sverige. Vi vil derfor ikke få redusert grensehandelen med mindre vi også bringer disse avgiftene ned mot et svensk nivå, sier Brubakk.

Han understreker NHO Mat og Drikke igjen etterlyser en egen sak til Stortinget, der sammenhengen mellom avgiftsnivå og grensehandel beskrives, og det legges en plan for å redusere avgiftene.

Brubakk legger til at vi nå alle ønsker åpne grenser til Sverige – det er bra for alle, men skal vi sikre og bevare viktige arbeidsplasser, verdiskaping og provenyinntekter i Norge, må bedriftene ha like konkurransevilkår.

 

Annonse
Annonse