Nyheter

NM-dommer Atle Sand fra Notim AS vurderer pinnekjøttet.

Norges største test av julemat

Julemat og pålegg er tema for årets NM i kjøttprodukter. 550 produkter fra 62 bedrifter bedømmes denne uka.

Publisert Sist oppdatert

Alt fra pinnekjøtt og medisterkaker til servelat og kokt skinke skal under lupen, heter det i pressemeldingen fra NM i kjøttprodukter.

For kjøttbransjen er NM i Kjøttprodukter det viktigste arrangementet for smakstesting og faglig tilbakemelding. I år arrangeres konkurransen for 29. gang.

– Gull i NM henger høyt, og vi ser at medaljer i NM løftes frem både for å få hylleplass i butikk, og i markedsføringen mot forbrukerne. Og selv om ikke alle vinner, får de konstruktive tilbakemeldinger fra konkurransen som brukes internt til å gjøre forbedringer og å løfte produktene til et høyere nivå, sier NM-sjef Svein-Erik Eide, til daglig sjef for kommunikasjon og medlemskontakt hos NM-arrangøren, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

65 typer pinnekjøtt

Det skal smakes, luktes og tygges pinnekjøtt, ribbe, medister, julepølser og pålegg i det som er Norges største test av julemat. 550 produkter fra 62 kjøttbedrifter skal bedømmes. Rundt 300 av disse er julemat. Hele 65 forskjellige typer pinnekjøtt, like mange julepølser og rundt 25 forskjellige medisterkaker er med i konkurransen.

– Poenget med kåringen er å gi norsk kjøttindustri en uavhengig og faglig tilbakemelding på produktene sine. De blir også satt opp imot konkurrentenes produkter. Det er ingen tvil om at NM i Kjøttprodukter over tid er med på å heve kvaliteten på norske kjøttprodukter, sier Eide.

I tillegg deltar to videregående skoler i skolemesterskap i medister: Åssiden VGS og Levanger VGS.

Jury med erfarne fagfolk

Bedømming foregår på Etterstad videregående skole 13. til 15. oktober. Juryen består i år av 23 erfarne fagfolk fra kjøttbransjen, majoriteten er pølsemakere. Hoveddommer i år er kjøttmentor Tom Chr. Johannessen fra Nofima, som for øvrig ble tildelt Stiftelsen Norsk Mats hederspris i 2019.

De siste årene har flere av de små lokalprodusentene meldt seg på NM. I konkurransen måler de krefter mot de største kjøttbedriftene som Nortura, Nordfjord Kjøtt, Fatland og Grilstad.

Vinnerne klare 11. november

– Norske forbrukere som ønsker ekstra god julemat på bordet i juletiden, bør følge med når resultatene blir lagt ut kvelden 11. november. Produktene som oppnår gull i konkurransen skal være det ypperste av norsk julemat, sier Eide.

Han oppfordrer forbrukerne til å se etter kjøttprodukter i butikken merket med NM-medaljer i tiden frem mot jul.

Disse 62 bedriftene deltar

  • NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter som produserer kjøttprodukter i Norge. Den første Norgesmesteren ble kåret i 1994.
  • Her er de 62 bedriftene som deltar i årets utgave: NM i Kjøttprodukter 2021: Idsøe AS, Alf Strøm-Larsen AS, Arne Børresen AS, Aron Mat AS, Bakken Øvre Gårdsmat AS, Bjerke Spekemat & Delikatesse AS, Bønes Gårdsmat Drift AS, Brandbu Pølsemakeri AS, Brødrene Ringstad AS, Den Stolte Hane, Ekås AS, Fana Kjøtt AS, Fatland Jæren AS, Fatland Sandefjord AS, Fatland Ølen AS, Finsbråten AS, Fjellgarden Hovden AS, Gabbas AS, Garden Oppheim, Grilstad AS, Gunnar Ruud Catering AS, H. Mydland AS, Hadeland Viltslakteri AS, Heidrun AS, Henning Sørensen, Høvikveien kjøtt og kolonial AS, Inderøy Slakteri AS, Jens Eide AS, Kuraas AS, Leiv Vidar AS, Leksås gårdsmat AS, Løiten Hjorteoppdrett AS, Matbørsen AS, Meråker Kjøtt AS, Mere Mat AS, Mogard AS, Meny Vestfold Telemark AS, Nordfjord Kjøtt AS, Norfersk AS, Norsk Kylling AS, Nortura SA, Ole Ringdal AS, Per Reboli AS, Pers Kjøkken AS, Rein Valdresmat AS, Røroskjøtt AS, Rørosrein AS, Rosenberg Spiseforretning AS, Skjåk Turistheim Skeid Kro AS, Slakter Eftedal AS, Smedstuen AS, Solberg Pettersen AS, Meny Helgeroa, Sørlandskjøtt AS, Stanges Gårdsprodukter AS, Tingvold Park Hotel AS, Toma mat AS, Toten Kjøtt AS, Trygve Brovold Stange AS, UNIL AS, Vossakjøt AS og Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS.
Powered by Labrador CMS