Annonse
NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik var begge fornøyde da de presenterte utfallet av årets lønnsoppgjør på Thon Hotel Opera søndag. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB
NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik var begge fornøyde da de presenterte utfallet av årets lønnsoppgjør på Thon Hotel Opera søndag. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

LO og NHO: Forhandlingene har vært tøffe


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Etter nesten 14 timer på overtid ble LO, YS og NHO søndag ettermiddag enige om lønnsoppgjøret.

– Det har vært svært tøffe forhandlinger, det er ekstra godt å stå her og formidle at vi har unngått streik og kommet fram til en avtale som hele NHO kan stå bak, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

Lavlønnstillegg

Rammen for oppgjøret er på 2,7 prosent. Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen (4.387 kroner i året) og et lavlønnstillegg på 1 krone i timen (1.950 kroner i året).

I næringsmiddelindustrien blir overenskomstene for bakeri og konditor og jordbruk og gartneri omfattet av lavlønnstillegget.

LES MER | 2.130 NNN-medlemmer ville blitt omfattet av streik

Krevende å forhandle kollektivt

NHO-direktøren vektlegger at fokus hele tiden har vært å redde bedrifter og jobber.

– LO og NHO har stått skulder til skulder gjennom koronakrisen, nå lander vi en løsning, og det betyr mye. Dette vil være et viktig signal til alle andre som skal forhandle utover våren, sier Almlid til NTB.

– Det å forhandle kollektivt er krevende fordi det er et oppgjør for alle, men krisen vi står i, har rammet så ulikt. Nå står NHO-familien samlet i å inngå et kompromiss på vegne av hele laget, uttaler direktøren i en pressemelding.

LO: Ikke streik for 30 øre

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at løsningen partene nå er blitt enige om, er god.

– Det har vært tøffe forhandlinger. Vi hadde aldri klart å komme til enighet uten meklerkorpset, sier hun.

LO skriver i en pressemelding at de har vært opptatt av å motvirke økende forskjeller, og at de som har lav lønn, risikerer å bli hengende etter.

– Vi er ikke de som tar tusenvis av mennesker ut i streik for 30 øre. Dette er en løsning som sikrer en god lønnsvekst for de lavest lønte, sier Følsvik.

 

Lønnsoppgjøret 2021

  • Rammen for oppgjøret er på 2,7 prosent. Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen (4.387 kroner i året) og et lavlønnstillegg på 1 krone i timen (1.950 kroner i året).

  • I forkant hadde NHO innstilt seg på 2,2 prosent, mens LO/YS krevde 2,8 prosent.

  • Anslått prisvekst er på 2,8 prosent. Dermed blir det en marginal nedgang i kjøpekraften for arbeidere.

  • Virkningsdatoen for tilleggene er fra 1. april. Dermed vil lønnsutgiftene til en gjennomsnittlig industriarbeider øke med 10.500 kroner i 2021.

  • Årets oppgjør var et mellomoppgjør, som vil si at det kun ble forhandlet om lønn. Oppgjøret omfatter rundt 180.000 LO-medlemmer i NHO-bedrifter, samt 15.000 medlemmer i YS-forbund.

Kilder: NHO, LO, Riksmekleren, YS, FriFagbevegelse, NTB

 

 

Annonse
Annonse