Nyheter

– Vi kan bruke mange flere arealer til matproduksjon, både på takflater og på bakken. Det er bærekraft i praksis, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Kartlegger det urbane landbruket

Tradisjonelt jordbruk dekkes av jordbruksstatistikken, men finnes det ikke tilsvarende tall for urbane dyrkingsaktiviteter på mindre areal. Nå skal Nibio kartlegge.

Publisert Sist oppdatert

De siste par årene har forskere ved Nibio samlet inn data knyttet til ressursbruk og produksjon av mat i pallekarmer, parsellhager, og andelslandbruk i Osloregionen.

LES MER | Nibios rapport: Urbant landbruk – hva krever det, og hva gir det?

For å stimulere til at flere lokalsamfunn legger til rette for mer landbruk i by og tettsteder, lanserte regjeringen i februar i år en nasjonal strategi for urbant landbruk. Strategien tar for seg tre innsatsområder:

  • Bærekraftig by- og stedsutvikling

  • Økt kunnskap om bærekraftig matproduksjon

  • Økt bærekraftig verdiskaping og næringsutvikling

Strategien inneholder tiltak for hvert innsatsområde.

– Stadig flere oppdager gleden ved å dyrke jorda og høste sin egen mat. Den gleden er like stor enten du bor i byen eller på bygda, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad i forbindelse med lanseringen.

Etterspørselen øker

Det urbane landbruket er mangfoldig, og det dukker stadig opp nye former for deltagelse slik at enda flere kan dyrke. Andelslandbrukene ble etablert i Norge i 2006. I 2015 begynte etterspørselen å vokse kraftig. I fjor ble det registrert totalt 91 andelslandbruk i Norge. I Oslo er det ti års ventetid for å få en hageparsell.

Foto Som et pilotprosjekt for det nye Regjeringskvartalet, er det etablert en takhage på toppen av Regjeringskvartalet 6 (R6), der Landbruks- og matdepartementet holder hus sammen med Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Fra 2010 til 2017 ble ventelisten for å en parsellhage firedoblet. De siste årene har markedshager også vokst frem. Det er en ny modell for småskalaproduksjon for direktesalg til et lokalt marked. I dag finnes det rundt 50 markedshager fordelt over hele landet. Det dyrkes som aldri før i private hager, og i borettslag og sameier har flere begynt å plante spiselige vekster på fellesområdene. Interessen for skolehager har økt.

I prosjektet Dyrk framtida – flere skolehager i Norge vil Økologisk Norge tørke støv av skolehagen, og modernisere den inn i vår tid.

Klarere bilde av omfanget

Produksjonsdata i det urbane landbruket kan hjelpe kommuner og fylkeskommuner med å danne seg et bilde av størrelsen på den eksisterende aktiviteten.

– Det bidrar dessuten til å synliggjøre potensialet som ligger i en eventuell oppskalering av urbant landbruk, både for produksjon og behov for innsatsfaktorer som gjødsel, sier forsker Ola Stedje Hanserud ved Nibio.

Powered by Labrador CMS