Annonse
Hver gang vi tar oss en kaffe – enten i en automat på jobben, på kafé eller hjemme på kjøkkenet – er vi en del av et globalt handelsnettverk som påvirkes av alt fra været i Brasil til koronarestriksjoner i Vietnam. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB

Kaffeforsyninger trues av nedstengning i Vietnam

Vietnam er en stor produsent av robusta, en kaffebønnevariant som brukes i pulverkaffe og noen espressoblandinger. Hittil i år har grossistprisene på robustabønner steget med 50 prosent, skriver  BBC.

Etter at deltavarianten førte til en oppblussing av koronasmitten, er Ho Chi Minh underlagt strenge reiserestriksjoner. Det skaper problemer for dem som skal transportere varer, inkludert kaffe, til havnen for utskiping.

Kaffe- og kakaoprodusentenes bransjeforening i Vietnam ber myndighetene lette på restriksjonene for å unngå ytterligere forsinkelser og enda høyere kostnader. I forrige uke ba samferdselsministeren lokale myndigheter om å lette unødvendige hindringer.

Også før koronaproblemene i Vietnam har det vært trøbbel i kaffens verden. Både tørke og frost har rammet avlingene i verdens største kaffeprodusent Brasil. Noen steder er frostskadene så ille at bøndene må plante på nytt, noe som betyr at det tar tre år før de igjen kan høste de verdifulle bønnene.

(©NTB)

Annonse
Annonse