Annonse
Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes (t.h.) sammen med bøndene Arthur og Marit Salte under demonstrasjoner foran Stortinget 11. mai. Foto: Terje Pedersen | NTB
Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes (t.h.) sammen med bøndene Arthur og Marit Salte under demonstrasjoner foran Stortinget 11. mai. Foto: Terje Pedersen | NTB  

Jordbruksoppgjøret lagt fram for Stortinget


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Dermed ligger det an til at bøndene får en ramme på rundt 962 millioner kroner i økt pris for råvarer og økte overføringer fra staten, heter det i regjeringens proposisjon til Stortinget.

Stortinget avgjør

Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag lå på over 2 milliarder kroner. Sistnevnte brøt forhandlingene med staten allerede 6. mai. I dagene etterpå var det store demonstrasjoner fra norske bønder, blant annet et stort traktoropptog foran Stortinget.

Årets jordbruksoppgjør avgjøres av Stortinget fordi partene ikke greide å bli enige innen fristen. Regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti har ikke flertall i Stortinget, men pleier å søke støtte hos Fremskrittspartiet. Partiet har gjentatte ganger oppfordret bøndene til å gå i dialog med staten, og mener statens tilbud til bøndene er godt.

Frp ønsker endringer

– Nå skal vi sette oss inn i forslaget fra regjeringen. Det som er viktig for oss er innretningen på jordbrukspolitikken, sier næringspolitisk talsmann Sivert Bjørnstad i Frp til NTB.

Fremskrittspartiet hadde landbruksministerposten fra 2013 til 2020. Partiet legger ikke skjul på at de ønsker store endringer i hvordan landbruket får inntektene sine.

– Vi mener det norske landbruket i større grad må tilpasse seg markedet og øke inntektene sine i markedet, fremfor å være avhengig av en årlig avtale med staten, sier Bjørnstad.

 

 

Annonse
Annonse