Annonse
Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen sier at de nye tiltakene vil være tunge å bære for en rekke bransjer, og han ber om at lønnsstøtteordningen kommer på plass. Foto: Terje Bendiksby, NTB
Virke

I praksis en nedstengning for flere bransjer

– Dagens nyheter er tunge å bære for alle som har stått i en uforutsigbar og krevende situasjon over lang tid, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.

Regjeringen la mandag kveld fram ytterligere innstramminger i koronatiltakene, blant annet full skjenkestopp og kraftige begrensninger på arrangementer.

Kristensen understreker at permitteringsvarslene øker hver time, og han ber regjeringen skynde seg med å få på plass en lønnsstøtteordning.

– Lønnsstøtten må ta hensyn til at det er virksomheter som ikke kan ha ansatte på jobb. Alternativt må vi se på permitteringsreglene, slik at kostnadene ikke tas av virksomhetene alene. Det er stor usikkerhet i bransjene som lever av å samle folk, så det haster å få på plass alle de økonomiske virkemidlene, sier han.

– Svært krevende

– Situasjonen er svært krevende for landets bedrifter og ansatte, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid, som sier han har forståelse for at det må iverksettes strengere tiltak.

– De siste innstrammingene vil samtidig gjøre det enda vanskeligere å drive som normalt og vil treffe bedrifter i mange næringer over hele landet. Vi kommer også til å se mer fravær grunnet smitte og karantene. Flere bedrifter er allerede nede i knestående, og de trenger kompenserende tiltak for å komme gjennom krisen, sier han.

Han peker på en lønnsstøtteordning som sikrer kompetanse og hindrer permitteringer på kort sikt.

– De nasjonale kompensasjonsordningene fra tidligere nedstenging må raskt på plass igjen, sier Almlid, som også mener bedrifter med omsetningssvikt må få muligheten til utsatt innbetaling av skatter og avgift.

Mener regjeringen er for treg

Det viktigste nå fremover er at regjeringen får full fart på vaksineringen med tredje dose, og at alle kluter settes til, påpeker Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen.

– Det gjør sterkt inntrykk når regjeringen og helsemyndighetene understreker at vi er en svært alvorlig situasjon. Nå må vi alle stille opp, selv om det blir tøffe uker for mange. Vi håper at regjeringen nå har tatt godt i for å slå ned smittespredningen, slik at vi kan få kontroll på pandemien, sier hun.

Hun ber regjeringen om å få på plass nødvendige ordninger i god tid før jul.

Frps helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, mener regjeringen bruker for lang tid på hjelpe bedrifter og ansatte i nød.

– Regjeringen burde ha fått på plass kompensasjonsordninger som kunne hjulpet de mange som nå blir hardt rammet av de mange inngripende tiltakene. Nok en gang opplever vi at regjeringen sleper beina etter seg når de skal komme tilbake med kompensasjonstiltakene senere, sier Hoksrud.

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse om økonomiske tiltak knyttet til koronasituasjonen tirsdag morgen.

(©NTB)

Annonse
Annonse