Annonse
Hanne Cecilie og Jon Ragnvald Sporsheim ved Juviksild på Romsdalskysten. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Hanne Cecilie og Jon Ragnvald Sporsheim ved Juviksild på Romsdalskysten. Foto: Stiftelsen Norsk Mat  

Første sildeprodusent med Spesialitetmerket


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

 

 

 

Fra gammelt av har sild vært sikringskost i Norge. Fisken har om gjennom mange magre år sikret mat på bordet på flere måter, både som mat, som arbeidsplasser, som handelsvare og som en kraftig drivkraft i utvikling av vår kystkultur. De siste årene har silda nesten forsvunnet fra norske kjøkken, samtidig som at både Danmark og Sverige hyller råvaren. Det har Juviksild gjort noe med, skriver Norsk Mat (tidligere Matmerk) i en pressemelding.

Kryddersilda fra Juviksild løfter havets sølv tilbake på norske spisebord.
Kryddersilda fra Juviksild løfter havets sølv tilbake på norske spisebord.  

Tre generasjoner

– Jeg har fått et utrolig kjekt oppdrag. Det er bare helt fantastisk. Og jeg er så utrolig stolt som ordfører at jeg kan få være en del av dette, sa ordfører Odd Jørgen Nilssen i Aukra kommune da han kunne tildele Spesialitetmerket til kryddersilda fra Juviksild.

Juviksild tilvirket i Juvika på øya Gossen i Aukra kommune, helt ytterst på Romsdalskysten.

Familiebedriften Juviksild har produsert sild gjennom tre generasjoner. I 2018 tok søsknene Jon Ragnvald og Hanne Cecilie Sporsheim opp igjen produksjonen i familiens lokaler i Juvika. I 2020 mottok Juviksild Matspireprisen, og nå altså Spesialitetmerket.

Tre måneders modning

For Jon Ragnvald og Hanne Cecilie betyr Spesialitetmerket mye.

– Det å bli anerkjent som en Spesialitet betyr at vi er en særegenhet og at vi skiller oss ut. Jeg er utrolig glad for at Spesialitetmerket har valgt å legge merke til silda vår. Kryddersilda vår er en spesialitet vi har jobbet mye med, forteller Hanne Cecilie.

– En anerkjennelse av jobben vi har gjort med å løfte silda, legger Jon Ragnvald til.

Hos Juviksild bruker de høstfanget NVG-sild med best mulig kvalitet og fettprosent. Etter tradisjonell modning, som er opptil tre måneder i kjølelager, tilsettes en helt unik lake og krydderblanding. Dette gjør at salt trekkes ut av silda til riktig tid, og kryddersmakene forsterkes slik at Juviksilda får akkurat den riktige smak og konsistens.

– Juviksild fortjener stor applaus. De treffer helt klart på målet sitt; når du først har fått smaken, så kan du nesten ikke stoppe å spise den fantastiske kryddersilda, stråler fagsjef Dagfinn Pedersen i Stiftelsen Norsk Mat, som har ansvaret for det offisielle merket Spesialitet.

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.

 

Annonse
Annonse