Annonse
Her fores en ung kalv med råmelk, som ikke blir tillatt å selge til ordinært konsum. Foto: Terje Bendiksby, NTB    

Forbudet mot salg av rå melk blir ikke opphevet

Etter at melkeprodusenter og gardsysteri over hele landet har hatt store forhåpninger og ventet i spenning i halvannet år – slå Mattilsynet nå fast at det ikke er aktuelt å åpne for salg av rå melk til konsum i Norge, melder Nationen.

– Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har besluttet å ikke endre regelverket for omsetning av rå melk til konsum, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– Sannsynligheten er høy for at rå melk inneholder sykdomsfremkallende smittestoffer, skriver tilsynsorganet. Bakteriene kan fremkalle sykdom med ulik alvorlighetsgrad, alt fra mild magetarm sykdom til alvorlige sykdom som i verste fall kan være livstruende, heter det.

– I et folkehelseperspektiv vil et restriktivt regelverk være det viktigste risikoreduserende tiltaket for å unngå sykdom i forbindelse med konsum av rå melk. Dette sikres blant annet gjennom varmebehandling av all rå melk og forbud mot omsetning, sier seniorrådgiver Margrethe Hovda Røed i Mattilsynet.

Det har vært påbudt å pasteurisere, altså varmebehandle, melk og fløte til konsum i Norge siden begynnelsen av 1950-tallet.

(©NTB)

Annonse
Annonse