Annonse
Her er kandidatene i klokkerekkefølge: Åge Eitungjerde, Lars Marius Garshol, Halvor Heuch og Olav Bleie og Asbjørn Børsheim. Foto Eitungjerde: Ciderhuset | Foto Heuch: Mat fra Norge
Her er kandidatene i klokkerekkefølge: Åge Eitungjerde, Lars Marius Garshol, Halvor Heuch og Olav Bleie og Asbjørn Børsheim.  Foto: Ciderhuset (Eitungjerde) | Mat fra Norge (Heuch)    

Fire kandidater til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal deles ut for 28. gang. Den er ettertraktet. I år skal den gis til en kandidat med stort engasjement for norsk drikke.

Felles for alle kandidatene som er plukket ut i år er at de er viktige ambassadører for norsk drikketradisjon. Ikke bare har de økt statusen til norsk drikke i Norge, men de har også satt norsk drikke – det være seg øl, sider eller akevitt – på verdenskartet, heter det i en pressemelding fra Stiftelsen Norsk Mat, som samarbeider med tidsskriftet Mat fra Norge om prisutdelingen. 

De fire kandidatene er valgt ut av en fagjury bestående av juryleder Åshild Woldstad, Andreas Viestad, Jørn Lie, Margrethe Hersleth, Nina Sundqvist og Nina Wærnes Hegdahl.

Om kandidatene heter det: «Årets kandidater er ildsjeler og fyrtårn, som villig har delt og formidlet kunnskap og praktiske ferdigheter til andre innenfor norsk drikketradisjon, og gjerne videreutviklet tradisjonen og håndverket til et kvalitativt nytt nivå. Kandidatene representerer drikke både med og uten alkohol.»

Åge Eitungjerde

Åge Eitungjerde fra Balholm har over mange år arbeidet med å utvikle norsk drikke fra frukt og bær. Han er kanskje mest kjent for sin fruktmost, men produserer også sider og har etablert Ciderhuset i Balestrand. Eitungjerde har vært en ivrig formidler av norsk drikkehistorie og tradisjon og holdt utallige kurs for både etablerte og kommende fruktdrikkeprodusenter for å løfte kunnskapen hos andre interesserte.

Lars Marius Garshol

Lars Marius Garshol har gjennom sitt grundige og vitenskapelige arbeid over mange år dokumentert den norske kveikens kvaliteter og norsk tradisjonsbrygging. Gjennom dette arbeidet har han vært en pådriver for innovasjon i bransjen og har fått kveik inn i norsk kommersiell brygging. Garshol har æren for at kveik er blitt kjent og ettertraktet i utlandet, og har med dette bidratt til å sette Norge og norsk tradisjonsbrygging på verdenskartet. Gjennom bøker og foredrag har han dessuten vært en ivrig kunnskapsformidler.

Asbjørn Børsheim og Olav Bleie

Asbjørn Børsheim og Olav Bleie har funnet et samarbeid på tvers av generasjoner der Asbjørn har gått i spissen for å løfte siderens posisjon i drikkelandskapet og der Olav med sin kjemikompetanse har bidratt til å løfte kvaliteten på sideren ytterligere. Med fokus på håndverk og kvalitet i alle ledd har de løftet Sider frå Hardanger inn i verdensklasse. De har villig delt av sin kunnskap og bidratt til den store interessen sideren har oppnådd de siste årene. Asbjørn var også primus motor i arbeidet med å få beskyttet Sider frå Hardanger som en geografisk betegnelse.

Halvor Heuch

Halvor Heuch har gjennom mange tiår jobbet med norske drikkevarer som øl, akevitt, sider og fruktvin. Heuch er Norges fremste akevittekspert og har utviklet akevitter tilpasset norske smaker og mattradisjoner som har gitt norsk akevitt status som det nasjonale brennevinet og en viktig kulturbærer. Heuch er kunnskapsrik og faktabasert og deler villig sin kunnskap med andre. Han har et ustoppelig engasjement for norske drikkevarer og er en formidler av rang.

Fag- og folkejury avgjør

Hvem som vinner, avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt.

Fram til 20. oktober kan du avgi din stemme.

Prisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner, og deles ut på Fagdag Norsk Mat 28. oktober.

Tidligere vinnere

Her er vinnerne fra de fem siste årene:

  • 2020: Torill Renaa, restaurantør og matformidler

  • 2019: Maret Ravdna Buljo, reindriftseier og matformidler

  • 2018: Gunnar Waagen, Tingvollost og tidligere styreleder i Norsk gardsost

  • 2017: Inge Johnsen, kokk, Liantunet

  • 2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

 

Annonse
Annonse