Annonse
Nanna Vestergaard Kaldan er kulinarisk ekspert hos matkasseleverandøren HelloFresh, som har gjennomført spørreundersøkelsen.
Nanna Vestergaard Kaldan er kulinarisk ekspert hos matkasseleverandøren HelloFresh, som har gjennomført spørreundersøkelsen.  

Fire av ti kaster mer mat i jula

Det er en av konklusjonene i spørreundersøkelsen Respons Analyse har gjort for matkasseleverandøren HelloFresh, der 1.166 nordmenn over 18 år har deltatt.

– Undersøkelsen viser først og fremst at nordmenn er opptatt av matsvinn, men at det er vanskelig å unngå i jula enn ellers. Mange er opptatt av å ikke gå tomme for mat og handler derfor inn mer enn de trenger, sier Nanna Vestergaard Kaldan, kulinarisk ekspert i HelloFresh.

Noen hovedfunn

Mål med undersøkelsen var å kartlegge nordmenns forhold til matsvinn, og særlig i juletiden, som forbindes med mye mat. Her er noen hovedfunn

  • 86 % er i stor grad opptatt av å redusere sitt matsvinn

  • 79 % av husholdningene reduserer matsvinn ved å benytte rester til å lage mat senere

  • 39 % kaster mer mat i julen enn ellers i året

  • 3 av 4 kjøper vanligvis mer mat enn det som trengs til julefeiringen

  • 59 % kjøper mer mat i julen for å være på den sikre siden tilfelle uventede gjester/situasjoner mens 36 % er redd for å gå tom for mat

  • 84 % spiser opp restene fra julemiddagene de neste dagene

LES MER | Matsvinnet i matindustrien tilbake på 2015-nivå

Forpakninger og behov

Nanna Vestergaard Kaldan i HelloFresh mener å kutte matsvinnet er noe av det viktigste vi kan gjøre for klimaet.

– I HelloFresh jobber vi kontinuerlig med å redusere eget CO2-avtrykk ved å effektivisere forsyningskjeden. Samtidig har vi et mål om å hjelpe forbrukerne til å redusere eget matsvinn ved å tilby ferdigporsjonerte ingredienser. Å tilpasse forpakninger til faktisk behov er et viktig tiltak som flere sikkert kan tilby, sier hun til Matindustrien.

Hun mener også det kan være vanskeligere å unngå matsvinn i julen, fordi vi kjøper ingredienser vi sjelden bruker resten av året.

 

Annonse
Annonse