Annonse
Disse tre kjemper om prisen Årets drikk i Det Norske Måltid 2021. Foto: Det Norske Måltid | Fabel Media
Disse tre kjemper om prisen Årets drikk i Det Norske Måltid 2021. Foto: Det Norske Måltid | Fabel Media

Finaleklart i Det Norske Måltid

Etter tre dager med smaksarbeid har dommerne bestemt hvilke 39 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen hele 13 kategorier som kjøtt, sjømat, meieriprodukt og drikke.

Noen konklusjoner:

  • Tre fylker skiller seg ut: Trøndelag, Rogaland og Viken har flest finalister

  • Vestland og Hardanger konkurrerer om Årets sider

  • Rogaland stiller sterkt innen kjøttkategoriene

Faglige diskusjoner

− Det er mye lidenskap og håndverk som ligger bak de deltakende produktene. Når produsenter kjører halve landet for å få produktet sitt personlig overlevert til mottaket på Britannia Hotel, så viser det hvor mye konkurransen betyr for den enkelte. De fagtunge juryene gjør sine grundige vurderinger med respekt for arbeidet som ligger bak, og det er gode faglige diskusjonene blant dommerne. Det har vært en krevende jobb, men vi er nå glade for å dele hvem som er de 39 verdige finalistene, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Her er noen av dommerne som kåret de 39 finalistene. Fra venstre: Lisbeth Størvold, kjøkkensjef Søstrene Karlsen, Lars Erik Vesterdal, food & beverage manager Scandic Nidelven, Trine Sandberg, Trines matblogg, Håvard Werkland, assistant head chef Speilsal
Her er noen av dommerne som kåret de 39 finalistene. Fra venstre: Lisbeth Størvold, kjøkkensjef Søstrene Karlsen, Lars Erik Vesterdal, food & beverage manager Scandic Nidelven, Trine Sandberg, Trines matblogg, Håvard Werkland, assistant head chef Speilsalen, Britannia Hotel og Martin Hovdal, kjøkkensjef Le Bistro. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid  

Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.

− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier Austigard.

Her er finalistene

Årets drikk          

  • 100% Aroma – Alde, Vestland

  • Eplemost Discovery – Fiskum fruktpresseri, Viken

  • Sprudlande bringebær limonade – Balholm, Vestland

Årets ost

  • Blå – Hitra gardsmat, Trøndelag 

  • Holtefjell XO – Eiker gardsysteri, Viken

  • Ung Grotteost – Hitra gardsmat, Trøndelag

Årets grønne

  • Aprikos – Sogn Frukt og Grønt, Vestland

  • Hvasser asparges – Brødrene Freberg, Vestfold og Telemark 

  • Moreller – Helgøyfrukt, Rogaland

Årets sjømat

  • Fersk Skatefilet – Domstein sjømat avd. Stavanger, Rogaland

  • Krabbeklør, gigant – HitraMat, Trøndelag 

  • Trollgodt – Frisk Fisk, Agder

Årets kjøtt

  • Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris – Nyyyt, Rogaland

  • Ytrefilet – TTmeat, Rogaland

  • Flat Iron Filet av kalv – Melleby Gård, Viken

Årets søtsak

  • Tindved – Trondheim sjokolade, Trøndelag

  • Hasselnøtt pålegg – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland 

  • Små Marengsbunner fra Røros – Galåvolden gård, Trøndelag 

Årets meieriprodukt

  • Ryfylkeyoghurt naturell – Ryfylke gardsysteri, Rogaland

  • RørosIs Fløteis med multer – Galåvolden gård, Trøndelag 

  • Økologisk Røros Yoghurt Blåbær – Rørosmeieriet, Trøndelag

Årets bakst

  • Melkeloff – Klemmetsrud gårdsbakeri, Viken

  • Røros Knekks spelt og havsalt – Rørosbakern, Trøndelag

  • Havremarvkjeks – Lykkemat, Trøndelag

Årets øl

  • Banana Milkshake IPA – Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark 

  • Braut Shake IPA – RYGR brygghus, Rogaland

  • Havblikk lys og frisk – Kinn bryggeri, Vestland

Årets sjømat foredlet

  • Gravet Laks – Garnviks røkeri, Trøndelag 

  • Røkt Ørret – Garnviks røkeri, Trøndelag

  • Tradisjonell einerrøykt svanøylaks – Svanøylaks, Vestland

Årets kjøtt foredlet

  • Hickory Babyback Ribs – A.Idsøe, Rogaland

  • Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke – A.Idsøe, Rogaland

  • Passe spekepølse av frilandsgris med fennikel – Ask gård, Viken 

Årets grønne foredlet

  • Ramsløkpesto – Litlestøl ... det lille ville, Rogaland

  • Plommesyltetøy – Nyhuus gard, Vestfold og Telemark 

  • Herr Bruns Sorte Dråper – Topp Sopp, Rogaland

Årets sider

  • 57/2 Brudeferd – Store Naa Siderkompani, Vestland

  • Drengen – Hardangerbonden, Vestland

  • Svans – Alde, Vestland

Lang mathelg i februar

Den endelige finalen går av stabelen i en spennende mathelg i Stavanger. Torsdag 3. februar arrangeres Det Norske Måltid på Clarion Hotel Air, fredag 4. og lørdag og 5. februar er det duket for Asko Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger og Tine MatCup på Jåttå videregående skole.

Gladmat planlegger også aktiviteter for produsenter, serveringsnæringen og publikum den samme helgen.

 

Det Norske Måltid 2021

Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge  

Støttet av regjeringen siden 2020, som et av tre nasjonale omdømmetiltak   

Delfinalene ble arrangert mellom 21.-23. september på Britannia Hotel i Trondheim    

Delfinalister fra hele landet ble vurdert og 39 produkter gikk videre til finalen   

Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger torsdag 3. februar 2022

 

 

 


 

 

Annonse
Annonse