Annonse
Kokkelærling Espen Laumann fra Speilsalen i Trondheim vant European Young Chef Award. Foto: Britannia Hotel
Kokkelærling Espen Laumann fra Speilsalen i Trondheim vant European Young Chef Award. Foto: Britannia Hotel

Europas beste kokkelærling

European Young Chef arrangeres årlig av Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism (IGCAT) i samarbeid med kulinariske partnere i nåværende og tidligere European Regions of Gastronomy (ERG). Trøndelag og Trondheim skal være ERG i 2022 sammen med Menorca.

Matministeren gratulerer

Landbruks- og matminister Sandra Borch gratulerer vinneren.

– Dette er en fantastisk prestasjon av en ung og fremadstormende norsk kokkelærling. Jeg er stolt og håper at andre unge med hjerte for kokkeyrket lar seg inspirere av Espen. Han er et forbilde både i form av sine prestasjoner, men også fordi han viser hvordan lokale norske råvarer og tradisjoner blir til gull.

Målet med European Young Chef Award er:

  • Å fremme innovasjon og tradisjonelt kjøkken

  • Sette søkelyset på bærekraftig matkultur

  • Skape fremtidige kokkeambassadører for regionene og lokale matprodukter

Vant med trønders feskbaill

Årets konkurranse fant sted i Braga i Portugal og samlet til sammen 9 kandidater fra hele Europa. Den går over to dager. Kandidatene lager på dag en tradisjonell rett fra området de kommer fra, og en innovativ rett på dag to av de samme råvarene. Espen Laumann var den eneste i finalen som brukte fisk i sin tradisjonsrett og laget tradisjonell trøndersk «feskbaill».

Råvarene kommer både fra hav og land, og tradisjonsproduktet er typisk for Trøndelags-regionen. Ifølge vinneren er det lærerikt å lage tradisjonsmat og utrolig viktig å ta vare på denne kunnskapen.

Neste utfordring for Espen fra Brønnøysund blir Norgescup for kokk- og servitørlærlinger som avholdes i Stavanger i februar.

 

Annonse
Annonse