Annonse
Slik så det ut da ungdomsbedriften Marival fikk beskjeden om seieren tirsdag.
Slik så det ut da ungdomsbedriften Marival fikk beskjeden om seieren tirsdag.

Europamester i blå innovasjon


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Marival UB består av elevene Karoline Clausen-Bekken, Maria Kristin Mondragon Smørholm, Ane Dyrnes, Lena Hanssen og Markus Egge Sandvik. De går andre året på innovasjon og ledelse ved Romsdal videregående skole i Molde.

Karoline Clausen-Bekken, Maria Kristin Mondragon Smørholm, Ane Dyrnes, Lena Hanssen og Markus Egge Sandvik i ungdomsbedriften Marival UB.
Karoline Clausen-Bekken, Maria Kristin Mondragon Smørholm, Ane Dyrnes, Lena Hanssen og Markus Egge Sandvik i ungdomsbedriften Marival UB.  

Finner tapt fiskeutstyr

Med Marival UB sitt produkt skal fiskebåter og fiskere kunne lokalisere tapt fiskeutstyr ved at produktet kobles opp til ekkoloddet som allerede finnes i fiskebåtene. Ungdomsbedriftens mål er å redusere marin forsøpling og gjøre den maritime næringa mer bærekraftig.

Den europeiske juryen ble mektig imponert over den norske ideen og potensialet som ideen har:

«Very technical solution. Great presentation, framing the problem and the solution. Great ambition and innovation. Best of luck!»

 Jubel

Elevene er hoppende glade etter den europeiske seieren.

– Med Atlanterhavet som vår nærmeste nabo og fisk som vår daglige kost, vil vi bidra til at både vår og de fremtidige generasjonene, kan oppleve en verdikjede i samspill med næringskjeden. Fremtiden er avhengig av unge, innovative gründere for å skape forandring. Utdanningstilbudet på skolen vår har gjort det mulig for oss å bidra i den innovative utviklingen, og vi er veldig takknemlig for all hjelp vi har fått fra våre dyktige lærere og medelever. Vi er superstolte av at vi fikk representere Norge og at vi vant en så stor, internasjonal konkurranse, sier elevene i Marival UB.

Bærekraft som rettesnor

I finalen konkurrerte de med ungdomsbedrifter fra Belgia, Frankrike, Irland, Portugal, Nederland og Storbritannia. Alle med smarte ideer som har hatt FNs bærekraftsmål 14 «Livet i havet» som rettesnor.

Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo forteller at den blå økonomien engasjerer de unge, og at Ungt Entreprenørskap hvert år ser både kreative og dyktige ungdomsbedrifter på dette området. 

– Unge gründere i hele landet ser muligheter og potensiale i den blå næringen. De vet at med bærekraftige løsninger så er dette en viktig vekstnæring for Norge i fremtiden, sier Nykkelmo og gratulerer Marival UB med seieren.

Blå økonomi for fremtiden

Dette er første gang Ungt Entreprenørskap setter søkelys på den blå økonomien i programmet Ungdomsbedrift, og dette gjøres sammen med Oslo Børs og deres eierselskap Euronext i Europa.

Gjennom «Euronext Blue Innovation Award» ønsker Euronext, JA Europe og Ungt Entreprenørskap å inspirere ungdomsbedrifter til å utvikle bærekraftige og innovative forretningsideer innen den blå økonomien.

Børsdirektør Øivind Amundsen ved Oslo Børs sier at  den blå økonomien spiller en avgjørende rolle for at verden skal nå klima- og bærekraftsmålene.

– Som del av Euronext ønsker Oslo Børs å bidra til å inspirere europeisk ungdom til å satse på bærekraftig blå innovasjon og entreprenørskap. Dette er utgangspunktet for Euronext Blue Innovation Award. Jeg gratulerer Marival UB som vant i Europa-finalen og jeg ønsker dem lykke til videre, sier Amundsen.

Best på samarbeid

Tidligere i år ble Marival UB kåret til Norges beste på samarbeid med næringslivet i NM for ungdomsbedrifter.

– Marival UB har virkelig imponert i NM for Ungdomsbedrifter 2021, og jeg er sikker på at denne gjengen vil skape mange arbeidsplasser i fremtiden. NHO er stolt over samarbeidet med Ungt Entreprenørskap og innsatsen for at barn og unge blir fremtidens jobbskapere, sa NHOs toppsjef Ole Erik Almlid da.

Med seieren i «Euronext Blue Innovation Award» tar ungdomsbedriften et nytt steg.

 

Annonse
Annonse