Annonse
Tre kandidater gjenstår i kampen om å bli den neste Bondelagskokken. Sammen representerer finalistene en god og allsidig bredde i norsk matkultur, mener juryen. Vinneren kåres 3. februar.
Tre kandidater gjenstår i kampen om å bli den neste Bondelagskokken. Sammen representerer finalistene en god og allsidig bredde i norsk matkultur, mener juryen. Vinneren kåres 3. februar.

En av disse blir ny Bondelagskokk


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

En kan trygt slå fast at lokale råvarer fortsetter å høste mye engasjement blant landets kokker. Det var mange bra kandidater blant årets søkere til Bondelagskokk-tittelen, og årets jury understreker at det har vært en vanskelig jobb å plukke ut tre finalister, skriver Norges Bondelag i en pressemelding.

Brenner for matopplevelser

De tre finalistene som juryen etter hvert falt på er Jørgen Ravneberg (29) fra Oslo, Mette Beate Evensen (31) fra Trondheim og Vegard Stormo (43) fra Narvik. Alle tre er høyst kompetente kokker som brenner for å skape gode matopplevelser basert på de naturressursene vi rår over i hele Norge.

– Det er en stor ære og veldig inspirerende. Spesielt når man ser den rekka med fantastiske kokker som har hatt tittelen tidligere. Som kokk vet jeg at norske råvarer er i verdensklasse, og jeg vil jobbe for å gjøre det enklere å velge disse råvarene og gi produsentene den anerkjennelsen de fortjener, sier Jørgen Ravneberg, som er kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen Frogner i Oslo.

Juryen trekker fram hvordan den unge og fremadstormende kokken kombinerer å være både nytenkende og tradisjonsbærende. I tillegg til å ha en matfilosofi hvor lokale råvarer brukes på kreative måter, liker juryen hvordan Ravnberg også trekker fram de historiske linjene i menyene sine.

Mette Beate Evensen, trekkes også fram som en ung og fremadstormende kandidat. I Trondheim dyrker hun egne råvarer til restauranten Le Bistro, hvor hun er kjøkkensjef og medeier. Med sitt engasjement for lokalmat og sin knallsterke kokkefaglige bakgrunn, mener juryen at hun kan inspirere flere til å drive urbant landbruk. Dessuten trekkes hennes fokus på lærlinger fram som positivt.

– Det er utrolig stas å være blant tre finalister. Jeg bor midt i matfatet og kjenner til kvaliteten på råvarene som produseres, så jeg vil være med å heie fram den norske bonden, sier Evensen.

Vegard Stormo trekkes fram som en spennende kandidat og en som ufortjent kanskje er et litt ubeskrevet blad for mange. Narvikingen er sjef for mat og drikke ved Scandic Narvik, og juryen peker spesielt på hans fantastiske bidrag til å bringe den samiske arven til bords. Dessuten har han gjort mye for å løfte den nordnorske, arktiske maten, både som kokk og formidler.

– Å løfte det samiske og det nordnorske er noe jeg virkelig jobber for. Å være blant finalistene gjør meg overveldet og jeg får inspirasjon og motivasjon, på en ellers litt mørk dag for denne bransjen, sier Stormo.

Til sammen gir de tre kandidatene et godt og allsidig bilde av bredden i norsk matkultur, forklarer juryen som består av Halvar Ellingsen, nåværende Bondelagskokk og kjøkkensjef på Kvitnes Gård, Jørn Lie, som driver Gamle Raadhus, Vaaghals og Code, Hilde Aukrust, matprodusent og driver av Gården på Svartskog og Bjørn Gimming, matprodusent og leder i Norges Bondelag.

Kokkestipend på 100.000 kroner

Med et kokkestipend på 100.000 kroner skal Bondelagskokken samarbeide med Bondelaget og norske matprodusenter for å fremme norsk matkultur, og spre kunnskap om matmangfoldet og de unike råvarene som blir produsert i hele landet.

Vinneren kåres 3. februar under finalen i Det Norske Måltid.

 

Annonse
Annonse