Annonse
Baker- og Konditorbransjens Landsforening eier Brødskala’n, som nå utvides med to nye glutenfrie kornsorter. Foto: BKLF
Baker- og Konditorbransjens Landsforening eier Brødskala’n, som nå utvides med to nye glutenfrie kornsorter.    Foto: BKLF

Brødskala'n utvides med nye glutenfrie kornslag


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Hittil er det kun havre av de glutenfrie kornsortene som har vært inkludert i Brødskalaberegningen. Nå er altså det også mulig å legge inn de glutenfrie kornsortene hirse og sorghum når grovheten skal beregnes.

Dette er gode nyheter for cøliakere og andre som spiser glutenfritt, som til nå ikke har hatt noe merking av grovhet på bakevarer, skriver Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i en pressemelding.

BKLF eier merkeordningen Brødskala'n.

Sunnere valg

Formålet med Brødskala'n er å hjelpe forbrukere til å velge sunt i en travel hverdag. Velger man et brød med tre eller fire kakestykker på Brødskala'n, vil fire skiver av dette dekke myndighetenes anbefalte daglige inntak av grove kornprodukter.

Brødskala’n har til nå omfattet kornsortene hvete og hvetesortene spelt, emmer og enkorn, rug, bygg og havre. Utvidelsen av Brødskala'n med de to glutenfrie kornsortene vil gjøre det enklere for de glutenfrie konsumentene å ta sunnere valg når de skal handle bakevarer.

Tilveksten vil først og fremst gagne de som baker og spiser glutenfritt, men vil også være til nytte og inspirasjon for andre som ønsker å ta i bruk flere kornsorter enn det de gjør i dag. Alle bakere får nå mulighet til å bruke disse kornsortene uten å måtte redusere grovhetsprosenten på Brødskala'n.

Kan løfte markedet

Forskningsmiljøene understreker stadig hvor usunne mange glutenfrie produkter egentlig er. Disse spesialproduktene er ofte høyprosesserte med et høyt innhold av næringsfattig stivelse, sukker, fett og mettet fett og et lavt innhold av fullkorn, fiber, protein, vitaminer og mineraler.

Å utvide Brødskala’n til å omfatte flere glutenfrie kornsorter, slik at bruken av merket også kan omfatte glutenfrie produkter, kan være et godt tiltak for å oppmuntre de glutenfrie produsentene til å utvikle og produsere sunnere bakevarer.

På sikt kan det bli aktuelt å utvide med flere sunne, glutenfrie kornsorter, noe som vil gjøre det mulig å sidestille glutenfritt med glutenholdig når det gjelder bruk av fullkorn. Dette vil være et kjempeløft for det glutenfrie markedet, mener BKLF.

 

Annonse
Annonse