Nyheter

Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik står bak Vuku gårdsmeieri, vinneren av Årets lokalmatgründer.

Årets lokalmatgründer: Vuku gårdsmeieri

Vuku gårdsmeieri er kåret til Årets lokalmatgründer av Hanen, Meny og Dyrsku’n.

Publisert Sist oppdatert

Vinneren tildeles 50.000 kroner, diplom og muligheten til å være neste års gjesteutstiller på Dyrsku’n i Seljord. Prisen ble offentliggjort i dag under Matlarm, Oslos mat- og drikkefestival.

Årets lokalmatgründer er en pris som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre på kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Konkurransen skal finne den beste gründeren innen lokalmat og entreprenørskap.

Kombinerer gode råvarer

Vuku gårdsmeieri kombinerer de gode råvarene fra egen gård med norske ystetradisjoner og italienske ostetradisjoner ved å lage en herlig mozzarella etter en oppskrift fra Sør-Italia, heter det i pressemeldingen om kåringen fra arrangørene.

Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik fra Verdal i Trøndelag er ekteparet bak Vuku gårdsmeieri på Dillmoen gård. Kathrine er født og oppvokst på Dillmoen som odelsjente, mens Arild har giftet seg til gård og grunn.

De lager ikke bare mozzarella, men også ulike kremoster. De har også sin egen brunost, som lages av mysen de sitter igjen med etter å ha laget mozzarella.

Kathrine Sandvold Lundgren forklarer:

– Vi blander italienske og norske ystetradisjoner, ved å lage mozzarella og brunost av den samme melka – det synes vi er ganske fantastisk. Jeg er ganske sikker på at disse produktene ikke har blitt laget av den samme melka før.

Selskapet Vuku gårdsmeieri AS ble stiftet i 2020 og paret eier halvparten hver.

En del av osteeventyret

Juryleder Hilde Charlotte Solheim har en rekke styreverv i norsk reiseliv og har fulgt utviklingen på lokalmat- og reiselivsfeltet på nært hold i over 15 år. Hun mener Vuku gårdsmeieri er en meget god representant for utviklingen av det osteeventyret Norge har opplevd de siste 15 årene.

– Vuku gårdsmeieri skaper noe nytt, bygget på det beste vi har fra før. De bidrar også til lokal stolthet og har bygget opp et lokalt servicetilbud som gjør deres eget lokalsamfunn mer attraktivt.

LES MER | Oste-Norge samlet på ostelandet.no

Bygdedyret som trekkdyr

For Kathrine og Arild var det viktig å skape arbeidsplasser på både gården og i lokalsamfunnet, men de satt med en liten frykt for bygdedyret da de etablerte en egen kafé i bygda. Heldigvis opplevde de det motsatte, at bygdedyret ble et trekkdyr.

Konkurransen har vurdert nærmere 200 kandidater og har valgt ut finalister som tusenvis av forbrukere har fått kunne stemme fram gjennom årene. Meny og Hanen ønsker gjennom kåringen å støtte opp under og løfte fram spennende aktører innen norsk lokalmat og -drikke.

Fokus er på entreprenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer. Juryen er en fagjury som velger ut fire finalister på bakgrunn av forslag fra publikum.

Juryen er blitt ledet av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Destinasjon Hardanger og Brim Explorer. Den har ellers bestått av Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Geir Helge Espedalen, daglig leder i Dyrsku’n og Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i Hanen.

Hederlig omtale til Larsastova

Juryen har også i år lyst til også å løfte fram den andre av de to kandidatene som knivet om de fleste publikumsstemmene, nemlig Larsastova. Det er en liten gründerbedrift i Hardanger med fokus på lokal foredling og direktesalg av eget kjøtt.

Juryleder Hilde Charlotte Solheim mener Larsastova viser at man kan lykkes som lokalmatgründer med eget slakteri på gården:

– Stadig flere norske forbrukere vil vite at dyra som blir mat har hatt gode liv, og vil vite hvor maten kommer fra. Samtidig er markedet villig til å betale mer for kvalitetsprodukter. Med sitt fokus på dyrevelferd og lokal foredling treffer Larsastova to sterke trender i det norske markedet på en god måte. Juryen har valgt å gi Larsastova hederlig omtale.

Powered by Labrador CMS