Annonse
Kurs og utdanning til en verdi av 20 millioner kroner er så langt gjennomført i bransjeprogrammet for mat- og drikkevareindustrien. Foto: iStock
Kurs og utdanning til en verdi av 20 millioner kroner er så langt gjennomført i bransjeprogrammet for mat- og drikkevareindustrien.    Foto: iStock
Kompetanse

7.000 kursplasser fulltegnet hittil


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

22. april i 2020 kom regjeringen med nyheten om at mat- og drikkebransjen får sitt eget bransjeprogram for kompetanse.  I juni i fjor kom de første tilbudene.

Kurs for 33 millioner kroner

Nå oppsummerer NHO Mat og Drikke status så langt:

– I mat- og drikkeindustrien har det vært lite permitteringer, og mange bedrifter har tvert imot hatt økt omsetning. Likevel ble rundt 7.000 kurs- og utdanningsplasser innen 70 ulike fag og temaer fulltegnet, med en verdi på over 20 millioner kroner, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver utdanningspolitikk og kompetanse i NHO Mat og Drikke.

Lynghaug trekker fram korte målrettede digitale kurs innen enkeltemner som mathygiene og HMS som svært populære, og disse har dratt opp det totale antallet kursdeltagere betydelig.

Andre populære kurs har vært hygienisk design fra Aquatiq, en rekke kurs i hygiene, prøvetaking og HACCP fra Eurofins og kurs i forbedringsarbeid fra Sintef.

I utgangspunktet ble de nye bransjeprogrammene innført som en del av tiltakspakken mot koronakrisen, men det er nå klart at programmet i første omgang skal vare i tre år.

Totalt er det kjøpt inn kurs og utdanningstilbud for over 33 millioner.

Et eget bransjestyre med NHO Mat og Drikke, Sjømat Norge og Norsk nærings- og nytelsesarbeiderforbund (NNN) forvalter midlene regjeringen har tildelt. Kursene i kompetanseprogrammet er gratis, og Kompetanse Norge er samarbeidspartner.

Tilbudene utvikles og legges fortløpende ut for påmelding på Utdanning.no

LES MER | Slik er bransjeprogrammet lagt opp

Kompetanseheving kombinert med arbeid

Tilbudene spenner fra korte, heldigitale kurs, kurs med oppfølging av lærer eller veileder og til komplette fagskoleutdanninger innen emner og temaer tilpasset bransjenes behov.

– Selv om den gode påmeldingen viser at vi har truffet blink, er vi også opptatt av å få innspill på hva bedriftene ønsker at bransjeprogrammet skal tilby, sier Espen Lynghaug i NHO Mat og Drikke.

Kurs i forbedringsarbeid

Nytt i år er en serie kurs i forbedringsarbeid fra Sintef. Disse kursene hjelper deg med å effektivisere prosesser og forbedre bedriften systematisk.

Sintefs neste Lean-kurs for mat- og drikkevareindustrien er 1. juni. Disse kursene hjelper deg med å effektivisere prosesser og forbedre bedriften systematisk.

Påmelding er gratis og kursene gjennomføres digitalt samtidig som at de kombineres med praktisk arbeid ute i din bedrift. Kursene egner seg best for grupper, men enkeltpersoner kan også ta del i kurset. Temaer som dekkes er intro til Lean, 5S, operatørvedlikehold, raske omstillinger ved hjelp av SMED, og A3 problemløsning.

– Så langt har vi hatt 166 deltakere fra 18 bedrifter, forteller Linda Perez Johannessen i Sintef til Matindustrien.

 

 

Annonse
Annonse