Annonse
Onsdag blir det igjen mulig å ta seg en øl på restauranter og skjenkesteder i hovedstaden etter 199 dager med forbud. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB.
Onsdag blir det igjen mulig å ta seg en øl på restauranter og skjenkesteder i hovedstaden etter 199 dager med forbud. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB  

199 dagers skjenkeforbud over i Oslo


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Klokken 12 onsdag skjer det som ikke har skjedd på 199 dager i hovedstaden: pubene får åpne, og de får igjen lov til å servere øl, vin og sprit. Helt siden 9. november har det vært full skjenkestopp.

– I disse dager går det ut rundt en halv million liter øl. Det er for å fylle opp utestedene som har stått tomme, forteller kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes til Matindustrien, som håper at situasjonen etter hvert kommer inn i en mer vanlig syklus.

I tillegg til ølkraner, åpner også restauranter og kafeer, som bare har vært åpne for takeaway siden i vinter.

Bruk uteserveringen

Mange planlegger å feire gjenåpningen med en «kald halv» sammen med gode venner på pub, men helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo håper folk ikke tar helt av sånn at de glemmer smittevernet.

Han råder også folk til å sette seg ute så lenge det finnes ledige plasser.

– Vi vet nå at smitten trives mye dårligere ute enn inne. Min oppfordring nå som vi skal være mer sammen før alle er vaksinerte, er derfor: Vær ute så mye som mulig. Bruk uteserveringen, oppfordrer han.

– Inviter med folk

Steen kommer også med et annet råd til folk som planlegger en tur på byen de nærmeste dagene:

– Inviter gjerne med noen som har vært mye alene gjennom pandemien, og som kanskje ikke har så mange andre som ber dem med, sier han til NTB.

Selv gleder Steen seg til en tur på Aker Brygge.

– Det er en stor milepæl for meg at vi nå endelig kan åpne opp. Jeg gleder meg til utepils, is på Aker Brygge og etter hvert til å kunne ta trikken til jobb, sier han.

– En enorm glede

I første omgang får skjenkingen bare holde på til klokka 22 på kveldene i hovedstaden, og den aller første dagen må øl og vin serveres sammen med mat. Dette er på grunn av en nasjonal forskrift som først skrotes torsdag.

Åpningen er en del av trinn to i Oslo-byrådets gjenåpningsplan, som byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fredag kunngjorde at skal iverksettes onsdag 26. mai. Johansen sa da at han med dette «avslutter den sosiale nedstengningen av Oslo».

Oslo blir mer åpent enn på lenge når også treningssentre, svømmehaller, restauranter og kafeer åpner opp igjen for befolkningen.

Steen sier at det gir ham en enorm glede å se smittetallene gå ned uke for uke.

– Det er en stor lettelse. Jeg har vært veldig bekymret for hvor mange som ville bli syke og dø, men samtidig for de enorme konsekvensene den sosiale nedstengingen har hatt for oslofolk. For mange har dette vært en tung tid uten å kunne gå på jobb, besøke sine kjære og bruke byen slik vi er vant til, sier Steen.

 

 

 

Annonse
Annonse