Annonse
Taxfreebutikker er det første og det siste som møter de reisende på Oslo lufthavn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Taxfreebutikker er det første og det siste som møter de reisende på Oslo lufthavn.    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre-komité vil også stoppe taxfree


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

– Venstre har ikke for vane å gi Kristelig Folkeparti en håndsrekning i alkoholsaker, men her er vi enige i sak, sier Unge Venstre-leder og medlem i programkomiteen Sondre Hansmark til Vårt Land.

Mandag sa Erik Lunde, leder i KrFs programkomité, at tiden er inne for å avvikle ordningen, som Norge er alene om i Europa.

10 prosent av forbruket

Dermed vil to av tre regjeringspartier stanset billigsalget av alkohol og tobakk på flyplassene. Salget står for rundt 10 prosent av det norske konsumet av brennevin, vin og sterkøl her i landet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

LES MER | 99 prosent nedgang i grensehandelen

Statlige Avinor, som driver det meste av flyplassene i Norge fikk i fjor inn totalt 2,9 milliarder kroner fra salget av taxfree-varer. Mye av inntektene blir brukt til å opprettholde kortbanenettet i Norge.

Hansmark, som tilhører flertallet i den 13 medlemmer store komiteen, sier det er «fullstendig bakvendt» at folk skal få kjøpe billig alkohol bare fordi de reiser ut av landet med fly.

– Folkehelseinstituttet opplyser at staten går glipp av 3,7 milliarder avgiftskroner fordi nordmenn kan handle taxfree, sier Hansmark.

Stopp kan gi 8.200 arbeidsplasser

Fra midten av mars har grensehandelen nær opphørt på grunn av stengte grenser. Beregninger fra Menon Economics, gjort på oppdrag fra Virke Dagligvare, viser at et varig bortfall av grensehandel vil bety minst 12 milliarder kroner i økt omsetning for norske dagligvarebutikker og Vinmonopolet.

Dette betyr 8.200 nye norske arbeidsplasser, og mer enn 3,7 milliarder kroner i økte inntekter til stat og kommuner i Norge.

Sa nei i 2017

Det samme forslaget ble et stridstema på Venstres landsmøte i 2017, men da sa partiet nei til å avvikle ordningen.

 

 

Annonse
Annonse