Nyheter
Trøndersk matfest med ny vri
I år ble Trøndersk Matfestival annerledes. Kreative arrangører klarte likevel å gjennomføre 120 arrangementer i hele fylket.
I fjor samlet festivalen 220.000 mennesker på Trondheim Torg. I år førte koronaen til en ny vri.
– Da vi bestemte oss for å lage en alternativ Trøndersk Matfestival, etter FHIs retningslinjer for smittebegrensning, måtte vi tenkte helt nytt. Trøndersk Matfestival – et sted nær deg – ble bedre enn vi hadde turt å drømme om, sier en jublende glad Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som står bak både Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen.
Hele Trøndelag med
Løsningen ble å invitere publikum til å besøke produsentene der de bor og produserer, rundt om i hele Trøndelag og Matriket Midt.
Og hele Trøndelag deltok: 120 arrangementer fra Oppdal i sør til Røyrvik i nord.
– Vi håpet på ett-to arrangement i alle de 12 trønderske regionene, og endte opp med 120 aktiviteter til sammen! Uten ivrige produsenter, ordførere, destinasjonsselskap og næringsselskap så hadde vi ikke fått til dette. I tillegg melder mange produsenter om godt salg, forteller Aslaug Rustad til Matindustrien.
Tall for arrangementene utenfor Trondheim finnes ikke, men for selve Trondheim har kommunikasjonsleder Silje Kolaas i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS svaret klart: 42.000 mennesker ble telt inn på Trondheim Torg, mot 220.000 i fjor. 42 utstillere i boder, mot 180 i fjor.
I samarbeid med Bryggerifestivalen ble det arrangert bryggerifest med direktesendt konsert fra Lager 11 i Trondheim til elleve ulike bryggerier over hele Trøndelag.
Mange prisvinnere
Hvert år kåres årets produkt i forbindelse med Trøndersk Matfestival. Juryen med erfarne kokker har smakt seg gjennom en rekke innsendte bidrag.
Her er vinnerne:
-
Årets nykommer: Fermentert frøknekk fra Lykkemat
-
Årets meieriprodukt: Jåblom - fersk chèvre fra Grindal Ysteri
-
Årets sjømatprodukt: Krabbe fra Hitramat
-
Årets økologiske produkt: Ekstra lagret grotteost fra Hitra Gårdsmat
-
Årets kjøttprodukt: Trollheim Flank Steak fra Trollheim – Nerskogen
-
Årets ost: Gammel Erik fra Gammel Erik AS
-
Årets bakst og kornprodukt: Rugbrød med øl fra Stokkøy Bakeri
-
Åpen klasse: Solemdalslefse fra Heimebakst
-
Årets matgave: Sendingskorg fra Gangstad Gårdsysteri
Kategoriene Årets ost og årets matgave er nye av året. Sistnevnte skal også delta i en internasjonal finale i kraft av at Trondheim og Trøndelag er European Region of Gastronomy 2022.