Nyheter

Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand fra Engleøya i Nordland er i finalen i årets unge bonde 2020.

Tre finalister i Årets unge bonde

10. november kåres Årets unge bonde. Møt de tre finalistene.

Publisert Sist oppdatert

Norge trenger dyktige, unge matprodusenter som inspirerer, er framtidsretta og bidrar til å utvikle landbruket. Nå konkurrerer tre finalister fra Innlandet, Trøndelag og Nordland om å bli Årets unge bonde 2020.

– Jeg er så stolt over unge norske bønder. Årets finalister er dyktige folk som virkelig imponerer, inspirer og er innovative. Juryen står nå ovenfor et tøft valg, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding.

Flere hundre nominasjoner

I år ble flere hundre unge bønder nominert til årets konkurranse. Deretter ble 11 kandidater plukket ut til å være delfinalister. Det er publikum som har stemt frem de tre endelige finalistene. Årets vinner får 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstjenester.

– I år er det ti år siden vi kåret årets unge bonde for første gang. Hvert år blir over flere hundre bønder nominert. Vi skal prise oss lykkelige over at vi har så dyktige, dedikerte og inspirerende unge mennesker i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Her er finalistene

Kathrine Sandvold Lundgren (34) fra Verdalen i Trøndelag:

Kathrine tok over gården for tre år siden, og driver i dag økologisk melkeproduksjon. Hun elsker å jobbe med melkekyr, og er glad for den gode nærheten hun får til dyra. Kathrine og mannen har hatt et ønske om å skape arbeidsplasser til dem begge på gården.

Foto Kathrine Sandvold Lundgren (34 år) fra Verdalen i Trøndelag. Foto: Albertine Løseth Vestvik

Da måtte de tenke i nye baner og på mulige tilleggsnæringer. Ideen ble satt i ut i livet, og nå er paret i gang med å bygge et gårdsmeieri, der de blant annet skal lage trøndersk mozzarella. Ideen fikk de da paret litt tilfeldig ble med på et ystekurs, som virkelig ga mersmak. Kathrine er opptatt av å fremsnakke det norske landbruket og vise hva Bonde-Norge har å by på, både internt i næringen, men også til folket som arbeider utenfor landbruket.

Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand (35) fra Engleøya i Nordland:

Dina og Henning tok over gården til Hennings foreldre i 2018. Paret holder hovedsakelig på med potetproduksjon. Etter overtakelsen har de to forbedret teknologien på gården. Nå har de GPS-styring på traktoren, og et mer presist utstyr til å sette, gjødsle og ta opp poteten. Målet er en 100 prosent salgbar avling. Parets hjertesak er å bruke alle potetene, uansett fasong og størrelse, for å redusere matsvinnet. De vil bruke og selge både store, små, mindre pene og hjerteformet poteter. Slik startet et strategisk arbeid med å få potetene inn i attraktive emballasjer, og inn på markedet for å nå ut til en større kundegruppe. Paret har deltatt i et forskningsprosjekt i regi av NIBIO, for utvikling av nye stedegne potetsorter. De er også opptatt av likestilling i landbruket og for å styrke kvinners likeverdige rolle og posisjon. Driften av gården står de sammen om, og hadde ikke klart det uten hverandre. Derfor har det vært viktig for paret at både dem og menneskene rundt, omtaler gården som både Dinas og Hennings gård. Den innsatsen ser de resultater av.

Randi Ødegården (32 år) fra Vang i Valdres i Innlandet:

Foto Randi Ødegården (32 år) fra Vang i Valdres i Innlandet. Foto: Privat

Randi har siden 2013 jobbet som avløser på gården til foreldrene sine. I 2018 tok hun over gården, og driver nå med melkegeit og sau. Ved overtakelsen valgte hun å bygge ut driften. Nå har hun bygget ut fjøset og fornyet melkeanlegget på stølen. Randi brenner for velferdsordninger for bønder, og å vise fordelene ved å bruke utmarka. Hun peker på at sistnevnte er viktig å løfte opp i klimadebatten, og har selv formidlet viktigheten av bærekraftig landbruk og bruk av beiteressurser i media. Randi var blant de første bøndene i Norge som tok i bruk NoFence, et elektronisk dyrehalsbånd, som gjør at dyra holder seg innenfor et visst område uten å være avhengig av oppsatte gjerder. På denne måten kan Randi leie ut geitene sine til beiting i ulike områder. Vestre Slidre kommune leide Randis geiter til å beite et kulturminnefelt med gravrøyser. Vang Energiverk har også leid geitene til linerydding.

Juryen

Juryen skal nå vurdere hvem av finalistene som blir årets unge bonde. Vinneren kåres 10. november på et digitalt arrangement som sendes direkte på nett fra Bogstad gård.

Juryen ledes av landbruks- og matminister Bollestad og består av Hilde Øverby, leder for kvalitet og CSR i McDonalds Norge, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Inger Johanne Bransrud, leder i Norges Bygdeungdomslag, og Øistein Aasen, som ble Årets unge bonde 2019.

Powered by Labrador CMS