Annonse
Kjøkkensjefen på Maaemo Esben Holmboe Bang (i midten) jublet sammen med sine kollegaer etter at restauranten hans Maaemo i Oslo fikk tre stjerner i Michelin Guiden i 2016. Til høyre står Michael Ellis, global direktør for Guide Michelin. Foto: Nikolai Lin
Kjøkkensjefen på Maaemo Esben Holmboe Bang (i midten) jublet sammen med sine kollegaer etter at restauranten hans Maaemo i Oslo fikk tre stjerner i Michelin Guiden i 2016. Til høyre står Michael Ellis, global direktør for Guide Michelin.    Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix

Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim

Den nordiske guiden skal presenteres mandag. Det er en ære, men kan bli en besettelse og en belastning å få tildelt en eller flere stjerner i den kulinariske guiden.

Årets nordiske nykommere avsløres i Trondheim, og næringsminister Iselin Nybø (V) deltar når Michelin for første gang har valgt Norge som arena for sin årlige presentasjon av nye stjernerestauranter. Utdelingen begynner mandag klokka 17 i Olavshallen.

Det er neppe et tilfeldig valgt sted, ettersom de to eneste restaurantene i Norge som fikk nye stjerner i fjor, ligger i Trondheim. Fagn og Credo fikk i 2019 de norske stjernene nummer ni og ti, de første slike i Trøndelag.

Bergen håper

Ifølge Bergens Tidende håper vestlandsbyen på å bli nest ut mandag, og setter en knapp på Bare Restaurant i Børsbygningen.

– Jeg er optimist og har troen. Vi driver uansett som om vi har en stjerne i sikte, enten den kommer i år eller neste år, sier hovedeier Kjetil Smørås.

Også restaurantbloggeren Anders Husa mener Bergen har mer å fare med.

– Lysverket, Colonialen, Bare Vestland, Marg & Bein og 1877 er alle restauranter med høy nok kvalitet til å stå nevnt i guiden etter min mening, sier han.

Flere favoritter

Andre navn som dukker opp, er Rest (Oslo) og Speilsalen (Trondheim). Ifølge Aftenposten er også restaurantene À L’aise og Stallen i Oslo blant årets norske stjernefavoritter, i tillegg til Britannia hotell i Trondheim og Under på Lindesnes.

Det er også spådd at Credo i Trondheim allerede etter ett år i guiden kan få stjerne nummer to, og at Renaa i Stavanger, som har vært med litt lenger, kan gjør det samme.

Restauranten Credo i Trondheim fikk i fjor sin første Michelin-stjerne. Mandag deles det ut nye stjerner og det skjer for første gang i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Restauranten Credo i Trondheim fikk i fjor sin første Michelin-stjerne. Mandag deles det ut nye stjerner og det skjer for første gang i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix  

Den franske dekkprodusenten Michelin har fra før gitt Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Statholdergaarden (Oslo), og Sabi Omakase (Stavanger) en stjerne, mens Maaemo i Oslo har tre stjerner.

Maaemo stengte midlertidig før jul, men åpner i nye lokaler veldig snart, med samme team og samme kjøkkensjef, som ellers ikke tar det for gitt at han beholder sine tre stjerner.

– Jeg synes selvsagt det ville være rart om vi er med i årets guide siden vi ikke har en åpen restaurant som Michelin har kunnet besøke, sa Esben Holmboe Bang til Dagbladet i forkant.

Michelin-guiden

  • Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide. Guiden ble første gang utgitt i Frankrike i 1900. I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.

  • Siden 2015 har Michelin kommet med en egen årlig guide for Norden: «Guide Michelin Nordic Cities».

  • I Norge fikk i 2019 to nye restauranter, begge i Trondheim, og har til sammen ti stjerner i Michelin-guiden.

  • Tre stjerner: Maaemo (Oslo)

  • Én stjerne: Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Statholdergaarden (Oslo), Re-Naa (Stavanger), Sabi Omakase (Stavanger), Fagn (Trondheim), Credo (Trondheim)

  • Norge har ingen restauranter med to stjerner i guiden.

 

Annonse
Annonse