Nyheter

NHO-sjef Ole Erik Almlid beskriver situasjonen som bekmørk. Mat, - drikke- og bionæringen er et unntak, den klarer seg bedre enn mange andre bransjer.

Stadig flere bedrifter permitterer

Mer enn hver tredje medlemsbedrift i NHO Mat og Drikke har nå permitterte medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

Likevel: Det står bedre til mat-, drikke- og bionæringen enn i andre bransjer.

NHO-sjefen: – Bekmørkt

NHOs spørreundersøkelse blant medlemsbedriftene, gjennomført 19. og 20. mars, viser dystre tall: Halvparten har bedriftene allerede gjennomført permitteringer – og 8 av 10 vurderer ytterligere permitteringer.

– Bekmørkt. For en uke siden ble tallene fra NHOs medlemsundersøkelse omtalt som sjokkerende. Da er det vanskelig å finne de riktige ordene denne gangen. Uansett hva man kaller dette – krakk, krise, unntakstilstand – det er nesten umulig å ta for hardt i. Det blir vel slik at vi lager nye uttrykk for de neste 100 år: «Korona-krise» blir ettertidens standard, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Hver tredje bedrift i bransjen rammet

NHO Mat og Drikke, med sine 1.600 medlemsbedrifter og rundt 36.000 årsverk, opplever en bedre situasjon, men krevende nok for mange bedrifter og deres ansatte.

Foto Mat-, drikke- og bionæringen er Norges største industrinæring. Her er nøkkeltallene om bransjen for 2019 fra Statistisk sentralbyrå. Rundt 1.600 av disse bedriftene er organisert i NHO Mat og Drikke. Illustrasjon fra NHOs økonomibarometer.

Slik fordeler de 321 svarene seg på spørsmålet «Har din bedrift gjennomført permitteringer (helt og/eller delvis) som følge av problemer knyttet til koronaviruset?

Nei: 64 prosent og Ja: 36 prosent.

– Ikke uventet er dette noe høyere tall for permitteringer enn i forrige uke, sier Ingunn Storetvedt Eriksen, direktør for kommunikasjon og marked i NHO Mat og Drikke.

Blant bedriftene som har permittert, er statusen denne:

  • Hver fjerde bedrift (25 %) av disse igjen har permittert 75-100 % av staben
  • 17 prosent har permittert 51-75 % av de ansatte
  • Hver femte bedrift (19 prosent) har permittert 26-50 % av de ansatte
  • 36 prosent har permittert inntil hver fjerde ansatt

De største medlemsgruppene i NHO Mat og Drikke er matforedlingsbedrifter (531), bakerier og konditorier (430) og tjeneste og rådgivningsbedrifter (323).

Powered by Labrador CMS