Annonse
Mattilsynets undersøkelser avdekket at de halal-merkede pølsene inneholdt 30-60 prosent svinekjøtt. Illustrasjonsfoto. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Mattilsynets undersøkelser avdekket at de halal-merkede pølsene inneholdt 30-60 prosent svinekjøtt (illustrasjonsfoto).    Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Slakter brukte svinekjøtt i pølser som var halal-merket


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Halal brukes om kjøtt som er tillatt for muslimer å spise. Ku, okse og enkelte typer vilt er lov, mens eksempelvis svin og rovdyr ikke er tillatt.

Jens Eide AS har 10 prosent av produksjonen sin merket som halal. Bedriften hadde i 2018 en omsetning på 101 millioner kroner og rundt 80 ansatte.

– Det er klart dette er tragisk og en menneskelig svikt. Det beklager vi på det sterkeste, sier Eide til VG.

Muslimsk Råd: – Veldig trist

Bedriften vil skjerpe rutinene. Tirsdag gjorde de en avtale med Islamsk Råd Norge om kvalitetssikring av halalproduksjonen. Rådet skal inn for å se at prosessen holder standarden som kreves.

– Det er veldig trist. Alle vet hvor forbudt det er for oss å spise svinekjøtt. Vi måtte sende melding til alle våre medlemmer om ikke å spise halalkjøtt fra Jens Eide fram til det har blitt verifisert av Islamsk Råd Norge, sier styreleder Akmal Ali i Muslimsk Råd i Agder til Fædrelandsvennen.

Det var kunden Heidi Esma Dahl Bønnhoff, som hadde kjøpt 30 kilo av pølsene merket med halal, som først reagerte.

– De var helt annerledes i fargen og hadde en helt annen konsistens. Vi syntes det var veldig rart, sier hun til VG.

30-60 prosent svinekjøtt

Pølser som så mistenksomme ut, ble sendt Mattilsynet for analyser. Der ble det avdekket at de inneholdt 30 til 60 prosent svinekjøtt.

Slakter Jens Eide leverer ifølge eget nettsted produkter til dagligvarekjedene Meny, Kiwi, Joker, Rema 1000, Coop Extra og Obs. Agder er det viktigste fylket.

 

 

Annonse
Annonse