Nyheter

I mange land spises norsk sjømat nå hjemme i stedet for på restaurant. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Sjømateksporten preget av usikkerhet

Koronavirusets gir mindre oversikt over forventningene til sjømatmarkedet, men norsk eksport tjener på dagligvaresalg, hjemlevering og svakere kronekurs.

Publisert Sist oppdatert

Endringer i forbrukeratferd og transportmønster under koronakrisen påvirker Norsk sjømateksport. Et sårbart restaurantsegment balanseres imidlertid av økt dagligvaresalg og matleveringstjenester til hjemmet. En svekket norsk krone kompenserer for lavere etterspørsel.

– Det er en sterk etterspørselsvekst etter ferdigpakkede produkter i markedene nå. Dette gir en ny mulighet for videreforedlingsindustrien både i Norge og internasjonalt, sier sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd.

– Eksporten av fersk hel laks til Asia økte med 12 prosent. Vi ser en bedring i logistikken til for eksempel Kina som fører til økt eksport av fersk hel laks på 137 prosent i uke 16. Andre markeder som har en positiv trend er Hongkong, Taiwan og Sør-Korea. Dette er markeder hvor hjemmekonsumet av norsk laks mer enn kompenserer for bortfallet av restaurantkonsumet, sier han videre.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS