Roaf-topp

– Savner svar

Publisert: 17. juni 2020 kl 10.09
Oppdatert: 19. juni 2020 kl 14.32

Terje Skovly mener den den store utfordringen med det Sørlandschips gjør, er at de kaller et laminat av plast og fiber for en papirpose.

– At de akkurat har klart å komme over 50 prosent fiber, gjør ikke dette til en papirpose, mener han.

– Kan chipsposen til Sørlandschips gjenvinnes via ordinær papirretur?

– Det vet jeg ikke, og jeg savner svaret fra de som påstår at en slik pose vil bli gjenvunnet, sier Skovly.

Han kan heller ikke svare på om plasten kan skilles fra papirfibrene i gjenvinningsprosessen på en effektiv måte, slik man gjør med melkekartonger.

– Jeg vil tro at det kan være mulig, men spørsmålet er om den kommer så langt i prosessen.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva er konsekvensene av å legge poser med 48 prosent plastinnhold til papirgjenvinning?

– Plasten vil være en forurensning i papirstrømmen, sier Skovly, som mener chipsposene bør sorteres som restavfall da de er et sammensatt produkt av fiber og plast.

Roafs salgssjef synes det er viktig at bransjen ikke lager så mange nye «smarte» løsninger for å unngå den store stygge ulven: plast.

– Plast er et flott produkt, og som har en rekke meget gode egenskaper når det kommer til emballasje. Så er det viktig at vi har gode avfallsløsninger, merking som er enkel å forstå, og ikke minst at vi forbrukere sorterer riktig når emballasjen har gjort jobben sin. Og det er jo her det blir veldig vanskelig, om vi får mange kreative løsninger, hvor man sitter og regner prosent for å komme i «mål», og så har man i virkeligheten «ødelagt» en god materialstrøm, sier Terje Skovly.

Dagligvarehandelen har vært i kontakt med ekspertise i blant annet Avfall Norge og spurt om chipsposene kan og vil resirkuleres i dagens norske avfallssystemer. Svarene er henholdsvis «det er teknisk mulig» og «vet ikke».

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb