Brunsneglen er kanskje den mest kjente skadegjøreren, den kom til Norge i 1988.

Foto

Berit Roald | NTB

 

Samarbeid for bedre importkontroll av planter og frø

Publisert: 11. desember 2020 kl 09.30
Oppdatert: 11. desember 2020 kl 09.30

Sykdommer og skadedyr som følger utilsiktet med planter og frø som importeres kan gjøre stor skade.

Brunsneglen kanskje det mest kjente eksempelet på en skadegjører som har kommet utilsiktet til landet gjennom planteimport, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

Stor skade

Den har sin naturlige utbredelse på den Den iberiske halvøy og i sørlige Frankrike, men finnes i dag i hele Skandinavia. Den ble oppdaget i Norge i 1988 og har siden spredd seg alarmerende raskt gjennom transport av jord, kompost og plantemateriale. Arten utkonkurrerer den vanlige norske skogsneglen og kan gjøre stor skade på vegetasjon og matvekster.

Blindpassasjerer

Rundt 15 prosent av de identifiserte fremmedartene har kommet til Norge som blindpassasjerer. Det skjer for eksempel ved at de finnes i jorda til importerte planter eller at de følger med som forurensning i frøblandinger.

Sporer fra fremmedarter av mikroorganismer finnes i jorda på mange importerte planter, og flere har kommet ut i naturen der de kan ta livet av norske løvtrær. Dette kan skje for eksempel ved at hageavfall blir kastet i naturen.

Saken fortsetter under annonsen

Bedre kontrollsystemer

I det nye prosjektet STOPPEST skal forskerne finne ut hvor godt dagens kontroll av planteskadegjørere ved import av planter og frø faktisk fungerer, og om det går an å lage bedre kontrollsystemer enn de vi har i dag.

Målet er å bidra til at innføringen og spredningen av fremmede arter reduseres, heriblant svært alvorlige sykdomsfremkallende organismer.

STOPPEST (2020-2024) er finansiert av Forskningsrådet og koordineres av Nibio med Sveriges Landbruksuniversitet som samarbeidspartner. Brukergruppen består av Gartnerhallen, Norsk Gartnerforbund, Bama, Norsk Landbruksrådgivning, Det norske hageselskap, Plantasjen, Naturvernforbundet og Norgro.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb