Annonse
Daniel Kyrre Pedersen (til venstre), kjededirektør Coop Mega, Synne Holm, butikksjef Coop Mega Bislett, Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk og statsråd Olaug Bollestad markerer lokalmatrekorden. Foto: Matmerk
Daniel Kyrre Pedersen (til venstre), kjededirektør Coop Mega, Synne Holm, butikksjef Coop Mega Bislett, Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk og statsråd Olaug Bollestad markerer lokalmatrekorden.    Foto: Matmerk

Rekord for lokalmat i dagligvare


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

– Slike tall har vi ikke sett før. Flere og flere i handler lokalmat og drikke i butikken. Økningen er helt fantastisk, sier Nina Sundqvist, sjef i Stiftelsen Matmerk.

Matmerk har sammen med Effecto Consulting og Nielsen kartlagt lokalmatomsetningen i dagligvare fra september 2019 til og med august 2020.

Vokser mer enn dagligvare

Salget av lokalmat og drikke har hatt en betydelig vekst de siste årene. Veksten i år er så og si i alle kategorier av lokalmat. I tillegg vokser lokalmatsalget mer enn salget av mat i dagligvare generelt.

– Salg av mat i dagligvare generelt øker med 9,6 prosent, mens salget av lokalmat og drikke øker med 12,6 – og er derfor den kategorien som vokser mest.

Kos og reiseliv er viktig

I kategoriene øl, pølser, egg og is er veksten i dagligvarehandelen spesielt stor. Blant annet har salget av lokalt øl steget med 27 prosent, til snaue 420 millioner kroner i den målte perioden.

Is har også en solid økning fra 114 millioner til 195– altså opp over prosent.

Salget av røkt laks, ørret og gravlaks har derimot nedgang, uten at Matmerk foreløpig har noen årsaksforklaring på det.

 – Tallene er gledelige! Det kan se ut som om vi i disse koronatider er opptatt av å kose oss litt ekstra og lokalmat og drikke er jo den beste kosen. Økningen på lokalprodusert is er helt fantastisk, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Sterk koronasommer

Spesielt i sommermånedene har det vært en solid økning i salg i butikk.

– I år har vi nordmenn virkelig tatt i bruk Norge som ferieland og det merkes på lokalmatsalget. Lokalmat og reiseliv er en bra kombinasjon og vi nordmenn liker å smake oss gjennom landet vårt, fortsetter statsråden.

Tallene på lokalmatsalg ble overrakt statsråden i lokalmatavdelingen på Coop Mega Bislett. Coop Mega satser stort på lokalmat fra ulike ysteri og gårder i hele Norge.

– Skal du lykkes med lokalmat, må du gjøre jobben lokalt. Vi ser at de samvirkelagene som virkelig har gjort jobben, som Coop Nord-Vest og Coop Midt-Norge, har de høyeste salgsindeksene. Samtidig ser vi en stor økende trend på salg av lokalmat i storbyene. Så dette gjelder både bygd og by og for å svare på kundebehovet kommer vi i Coop Mega til å øke satsningen på lokalmat, sier Daniel Kyrre Pedersen, kjededirektør i Coop Mega.

Trenger støtten

– Pandemien er jo ikke over. Min klare oppfordring til alle som handler mat og drikke i Norge er: Kjøp norsk, støtt lokale produsenter og husk at lokalmat og drikke også er suverene julegaver. Når det er trygt igjen, bruk restauranter og reiselivsopplevelser. De trenger all den støtten de kan få fra oss forbrukere, sier Nina Sundqvist.

Manglende koronaeffekt

Totalt selges det lokalmat og drikke for 11,8 milliarder i Norge, inkludert 5,85 milliarder kroner i storhusholdning. Tallene for storhusholdning fanger ikke opp koronaeffekten, tallene er fra 2019.

– For storhusholdning, inkludert hotell og restaurant spesielt, slår disse først inn på neste års måling. Vi vet jo at hotell og restaurantbransjen blør nå under koronaen, men vi har dessverre ikke målinger for 2020 på denne bransjen. Dette vil bli fanget opp ved neste undersøkelse. Den frykter vi at blir veldig negativ, sier Sundqvist.

Om undersøkelsen

  • Effecto Consulting og Nielsen har gjennomført årets undersøkelse i samarbeid med Matmerk.

  • Definisjon av lokalmat: Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller historie. 

  • Måleperiode: Dagligvare september 2019 – august 2020, storhusholdning unntatt øl er 2019, lokalt øl i storhusholdning august 2019 – juli 2020.

  • Tallene er hentet fra dagligvarekjedene, Bondens marked, reko-ringene, spesialbutikker, gårdsbutikker og Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD)

Kilde: Matmerk

 

Annonse
Annonse