Annonse
Regjeringen foreslår å endre sukkeravgiften slik at den ikke lenger vil ramme lettbrus. Foto: Terje Pedersen, NTB

Regjeringen varsler avgiftskutt på lettbrus

– Lettbrusen er jo bedre enn den med sukker. Jeg vet det er en myte om at det ikke er så bra å drikke lettbrus, men det er feil. Hvis alternativet er å drikke sukkerholdig brus, så er lettbrus mye bedre, sier helseminister Bent Høie (H) til E24.

I budsjettforslaget for neste år legges det derfor opp til et avgiftskutt på 30 prosent fra og med 1. juli neste år. Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften, slik at den vil stige jo mer sukker det er i produktet.

Er det sukkerfritt, slik lettbrus med kunstig søtningsstoff ofte er, betyr det et kraftig avgiftskutt.

Ringnes er svært positive til den nye modellen som de omtaler som en seier for logikken og folkehelsen.

– I Ringnes har vi lenge jobbet for å få myndighetene med oss på laget med en avgift som skiller mellom sukkerholdige og sukkerfrie produkter. Med rette er det mange som har pekt på den manglende logikken med en sukkeravgift for sukkerfrie drikkevarer. Med endringen som ble kommunisert i dag får vi endelig en sammenheng mellom mål og virkemidler i folkehelsepolitikken, sier administrerende direktør Anders Røed i Ringnes, i en pressemelding.

Det var i 2016 at bransjen undertegnet en intensjonsavtale med helsemyndighetene og forpliktet seg til et felles mål om å ta ned sukkerforbruket fra drikkevarer. 

– Vi er kommet veldig langt i Norge, med en sukkerfriandel på godt over femti prosent. Men vi har fortsatt en vei å gå. For hver prosent vi snur forbruket til sukkerfritt tar vi ut 480 tonn sukker, forsetter Røed som er overbevist om at den nye avgiften vil bidra til å snu forbruket i ønsket retning.

Annonse
Annonse