Annonse
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Riksmekleren

Reell fare for streik i varehandelen

– Dette er en vanskelig mekling i likhet med alle andre meklinger som har kommet inn i år. Det er mange bransjer som har økonomiske utfordringer og sliter. Samtidig er det noen bransjer som ikke i samme grad er berørt av de økonomiske utfordringene i Norge, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

Natt til lørdag utløper fristen for meklingen mellom arbeidstakernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke.

Kan sende 5.000 i streik

Drøyt 5.000 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik i første omgang, blant dem Biltema og Byggmaker, samt en rekke dagligvarebutikker over hele landet, skriver Handel og Kontor i en pressemelding.

Kjernen i uenigheten er sykelønnskrav, ifølge Handel og Kontors leder Christopher Beckham.

– Jeg opplever at det er veldig stor streikevilje. Vårt viktigste krav er at du skal få full lønn og feriepenger under sykdom, betalt av arbeidsgiver, sier Beckham.

Tapt 2 milliarder

Leder Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at økonomisk vanskelige tider gjør det utfordrende å imøtekomme kravene fra Handel og Kontor. 

– Virksomhetene som omfattes av denne meklingen har hatt et omsetningsfall på 1,95 milliarder under koronakrisen, sier Horneland Kristensen, som viser til at det ikke er rom for lønnsvekst utover avtalen som konkurranseutsatt industri, frontfaget har forhandlet fram i årets lønnsoppgjør (1,7 prosent).

(©NTB)

Annonse
Annonse