Annonse
Christer Rødseth er tildelt matredderprisen. Her er han sammen med Q-sjef Bent Myrdahl, salgssjef for storhusholdning Ove Jarland Røed, markedssjef for melk Pål Rasmussen og leder for folkebevegelsen «Spis opp maten» Mette Nygård Havre.
Christer Rødseth er tildelt matredderprisen. Her er han sammen med Q-sjef Bent Myrdahl, salgssjef for storhusholdning Ove Jarland Røed, markedssjef for melk Pål Rasmussen og leder for folkebevegelsen «Spis opp maten» Mette Nygård Havre.   Foto: Kristin Austigard

NRK-serie ga matredderpris til kjendiskokk


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Sammen med Mette Nygård Havre, ildsjelen bak folkebevegelsen «Spis opp maten» delte Q-Meieriene ut prisen til den blide superkokken tidligere denne uka.

Glad vinner

– Det å få en pris for å tenke smart, samtidig som jeg kanskje har inspirert til å ikke kaste mat, er veldig overraskende og utrolig koselig, sier Rødseth.

Det er et dystert faktum at én tredel av maten vi produserer havner i søpla. Selv tror prisvinneren at folk flest ikke er klar over hvor mye mat og drikke som kastes.

– Hadde vi vært klar over det hadde nok alle blitt mer bevisste. Budskapet mitt er enkelt «Spis opp maten!», med små og enkle grep kan man faktisk gjøre en enorm forskjell, sier han.

Siden 2018 har Q-Meieriene delt ut Matredderprisen. En utmerkelse som går til de, eller den, som gjør det lille ekstra i kampen for å redusere matsvinn.

Gjør matredding kulere

Q-sjef Bent Myrdahl er glad for at Christer går i bresjen for å opplyse om matsvinn. Han er overbevist om at hans rolle som landslagskokk og programleder har bidratt til å rekruttere flere tusen nye matreddere.

– Det trengs sterke virkemidler for å flytte grenser. Da Christer ledet Matsjokket på NRK tror jeg omtrent hele Norge sperret opp øynene, sier Myrdahl.

Myrdahl håper at engasjementet rundt matsvinn vedvarer når «sjokket» har lagt seg. Som Q-sjef har han i en årrekke hatt tett dialog med utålmodige forbrukere for å finne nye og innovative løsninger for å hindre matsvinn.

Ildsjel Mette Nygård Havre mener Christer har gjort matredding enda kulere og bidratt til en positiv holdningsendring.

– Christer er et fantastisk forbilde. Han er en kunnskapsrik og smilende matredder som har lært folk at man må bruke sansene og droppe datoskrekken en gang for alle. Denne prisen er virkelig vel fortjent, sier hun.

Enkle grep

Noen tenker kanskje at matredding er vanskelig å gjennomføre i praksis? Da har Christer noen superenkle tips til hvordan du kan redusere svinnet.

– Om man har en «Spis først»-hylle i kjøleskapet er det enkelt å navigere og spise opp mat som du allerede har åpnet. Bruk sansene – se lukt og smak før du kaster. I tillegg er mye gjort om vi alle planlegger litt bedre, handler litt sjeldnere, skriver handlelister og tar bevisste valg når vi står i butikken.

Hovedprisen 14. oktober

Siden 2018 har Q-Meieriene delt ut «Matredderprisen», Selskapet får inn 20-30 nominasjoner til prisen hver måned.

Matredderprisen er en utmerkelse Q-Meieriene overrekker en organisasjon, privatperson eller andre som gjør det lille ekstra i kampen mot matsvinn.

14. oktober deler Q-Meieriene ut selve hedersprisen «Årets matredder» på Norges største matredderdag.

 

Annonse
Annonse