Nyheter

Norilia mottar om lag 80-90 posent av all hud og skinn i Norge til sitt anlegg i Skjeberg.

Norske huder i verdensklasse

Hva har Hermès, Prada og Gucci til felles? De bruker huder fra norsk storfe til å lage flere av sine produkter.

Publisert Sist oppdatert

Hudene kommer fra Norturas heleide datterselskap Norilia. Selskapet tar hånd om alle delene av dyret som ikke går til kjøtt. I 2019 ble det omsatt restprodukter som skinn, huder og ull for til sammen 443 millioner kroner. I toppåret 2014 var omsetningen oppe i 523 millioner kroner.

Vesker, sko og belter

Mesteparten av produksjon går til eksport. Kjente moteprodusenter vil lage vesker, sko og belter av huder fra norsk storfe.

– Dette er bærekraft i praksis. Det gode arbeidet til norske bønder og foredlingsindustrien gjør at vi kan bruke hele dyret, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) i en pressemelding.

Norilia mottar om lag 80-90 prosent av all hud og skinn i Norge til sitt anlegg i Skjeberg. Her beskjæres og bearbeides hudene før de blir kvalitetsvurdert. Så blir de enten solgt fersk og sendt med kjøletransport, eller de blir kjølt ned, saltet og lagret i to uker før de pakkes og selges videre.

Italia er størst

– Det største markedet til norsk hud er Italia. Der har norsk hud en sterk posisjon som følge av den gode kvaliteten, sier Lars Christen Dørum, som er rådgiver for hud og skinn i Norilia.

Foto Kvalitet på huden er det viktigste for produksjon av blant annet vesker. Foto: Torbjørn Tandberg

Hud og skinn fra norske dyr blir også solgt til resten av Europa og Asia.

– Den norske bonden steller godt med dyrene sine, og dette vises igjen på produktene. Verdens fremste motehus er kresne og kan velge mellom leverandører fra hele verden når de skal lage sine varer, og det sier ikke så rent lite at de da henvender seg til Norge, sier Bollestad.

Roser bøndene

Dørum i Norilia bekrefter at kvalitet på huden er det viktigste for produksjon av blant annet vesker. De andre nordiske landene ser nå til Norge fordi vi ligger på topp både kvalitetsmessig og prismessig.

– Bøndene er flinke til å behandle sykdommer og holde dyrene sine rene og fri for skader, samtidig som det brukes lite antibiotika. Det særnorske forbudet mot piggtråd har også mye å si, fordi piggtråden kan ødelegge huden fullstendig. Norske bønder har friske og rolige dyr uten skader, og det gir oss de gode resultatene, sier Dørum.

Norilia premierer huder og skinn med god kvalitet i form av bonus til slakteriet, som slakteriet kan sende videre til bonden.

Powered by Labrador CMS